Behåll Vidingehem som namn på hela kommunens bostadsbolag

Replik • Publicerad 24 januari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Varför komma med förslag om en namnändring nu, långt efter att besluten redan är tagna? Det undrar Centerpartiets fullmäktigegrupp.
Varför komma med förslag om en namnändring nu, långt efter att besluten redan är tagna? Det undrar Centerpartiets fullmäktigegrupp.Foto: Pressbild

För Centerpartiet var det inte självklart att slå ihop de två bostadsbolagen i Växjö kommun till ett. Vår utgångspunkt är att bolagens olika uppdrag har varit ett framgångskoncept vad gäller byggande av lägenheter och verksamhetslokaler utanför Växjö stad.

Vi såg dock vissa fördelar i att slå ihop de två bolagen till ett och då med en tydlig ambition om att bygga mer i kommunens tätorter och på landsbygden. För oss handlar det om att det ”nya” bolaget tar ägardirektiven på allvar och sätter de mindre tätorterna och landsbygden i fokus. De privata aktörerna prioriterar nästan alltid att bygga i staden, medan kommunen måste ta ett extra ansvar för att våra kommundelscentra, mindre orter och byar utvecklas.

Beslutet om namnet är inarbetat sedan hösten 2020 och namnbytet är nu genomfört hos Bolagsverket. Att ändra är en stor process som redan medfört kostnader och där det funnits en politisk överenskommelse känns reaktivt och sent påkommet. Centerpartiet tycker att det finns viktigare frågor än att ändra namnet fem i tolv.

Det nya ”storbolaget” ska enligt ägardirektiven garantera att det, jämfört med tidigare, byggs än mer på landsbygden och i våra mindre orter. Här har man lite att leva upp till då ”gamla” Vidingehem byggde rekordmånga lägenheter under 2018–2022 i bland annat Ingelstad, Rottne och Lammhult. Dessutom fanns långt framskridna planer på att utöka antalet lägenheter i Braås, Gemla, Åryd och Åby. Nu är det upp till bevis för det nya storbolaget att förverkliga ambitionerna.

En del av debattörernas argumentation handlar om namnets riktighet och om hur det speglar kommunen som helhet. Redan vid sammanslagningen av Vidingehem och dåvarande Värdendshus för drygt 20 år sedan etablerades Vidingehem som det nya gemensamma namnet. Varumärket är alltså väl inarbetat i de södra, västra och östra delarna av Växjö kommun.

Att ha ett gammalt ord/namn i dagens kommunala förvaltning ser vi inte som ett problem, utan snarare positivt utifrån kulturarvsminne och vår gemensamma historia, ordet Vidinge betyder ungefär skogsbygd eller skogsbor. Jämför gärna Alvesta kommuns bostads-och fastighetsbolag som heter Allbohus och alltså har samma historiska koppling till häraderna som Vidingehems namn. Allbo härad hade heller inte samma gränser som dagens Alvesta kommun.

Så varför komma med förslag om en namnändring nu, långt efter att besluten redan är tagna? Det finns onekligen viktigare utmaningar för oss politiker när det gäller att säkerställa att vårt nya kommunala bolag ska fullfölja det uppdrag de har!

Centerpartiets fullmäktigegrupp:

Andreas Olsson

Tina Sturesson

Thomas Magnusson

Annika Nilsson

Claes Bromander

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.