Annons

Behandla oss proffsigt med respekt och medkänsla

Med anledning av artikel i Smålandsposten den 23 januari och utöver det noll information från Vöfab/övriga inblandade fastighetsägare finns det en rad frågor och synpunkter, som behöver belysas, när det gäller renoveringen av bassängen på Norremark. Diskussion mellan Vöfab och Korpen antar jag pågår, detta berörs inte här.
Debatt • Publicerad 13 februari 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bassängen på Norremark är cirka tretton gånger fem meter. Där bedriver bland andra Korpen vattenträning.
Bassängen på Norremark är cirka tretton gånger fem meter. Där bedriver bland andra Korpen vattenträning.Foto: Hilda Frankki

Synpunkterna gäller däremot vår upplevelse som badgäster. Varje vecka har Korpen vattenträning för cirka 500 personer (enligt artikeln) i den berörda bassängen. Den betydelse möjligheten till träning i det varma vattnet har för oss kan inte nog poängteras! När man har allehanda krämpor i muskler och leder är den sortens träning ofta den enda möjlighet man har att hålla sig någorlunda igång, behålla rörlighet, balans och kondition. De flesta av oss kan inte ersätta vattenträningen med någon annan form av rörelse, eftersom belastningen blir för stor för en motsträvig, sliten och ofta smärtande kropp.

Efter att i flera år haft möjlighet att deltaga i den så livsviktiga träningen får vi så läsa i tidningen att Vöfab planerar att stänga bassängen i cirka 1,5 år för renovering av hela fastigheten. En restaurang och en frisersalong är uppsagda, Korpen vet bara att vi får vara kvar under våren. Utan att ha några åsikter om behovet av renovering i övrigt vill jag ändå förmedla åsikter från oss, som under hela denna stängningstid skulle tvingas avstå vår vattenträning.

Annons

Projektledaren på Vöfab menar att det inte är så enkelt att genomföra arbetet utan att stänga hela anläggningen under hela denna period. Nej, vem har sagt att det ska vara enkelt? Men med en god vilja att respektera mångåriga hyresgästers behov av anläggningen och planera för en betydligt kortare stängning borde man ju underlätta för oss, så långt det är möjligt. Det kräver ett annat upplägg och kostar kanske litet mer, men då måste det vara bättre att räkna med det så tidigt som möjligt i processen, innan beslut tas. Bassängdelen ligger ju i ena hörnan av fastigheten ut mot gatan och måste ju kunna inhägnas på ett sätt som hindrar oss stappliga, stela individer att hamna inne hos byggjobbarna under tiden. Byggstaket finns det ju gott om, jag lovar att vi inte klarar av att klättra över dem. Och utrymme för baracker och annat finns ju, ytorna runt fastigheten är ganska rejäla. Stor del av våra träningspass äger ju dessutom rum på kvällstid, då byggverksamheten oftast inte är igång.

Hjälper Vöfab till med att hitta lösningar för oss under tiden vi inte kan använda Norremarksbassängen, det vi behöver är varmt vatten, möjlighet att parkera nära anläggningen, eftersom många har svårt att gå, samt lagom vattendjup? Eller gäller bara "undan eller ikull" för oss?

Får vi komma tillbaka efter renoveringen?

Hur kommer hyran att påverkas – renoveringar i fastighetsbranschen tenderar att leda till hyreshöjningar?

Men det viktigaste är att stängningen blir så kort som möjligt! Behandla oss proffsigt med respekt och medkänsla! Den förtvivlan många av oss känner vid tanken på ett så långt uppehåll är äkta! Vi upplevde restriktionerna under pandemin. Vi tvingades också till ett kortare uppehåll, då någon slagit in rutorna så eventuella glasbitar i bassängen framtvingade en stängning. Och bara veckorna mellan terminerna, då vi inte kan träna, påverkar många av oss oerhört negativt. Den stora påverkan är givetvis fysisk men också den sociala betydelsen för själens välbefinnande måste poängteras. Fast, och detta är då ironi men med allvarlig underton, de flesta av oss är ju pensionärer och betingar väl inte så högt värde längre...

Till dig som tycker att detta är överdrifter: walk a mile in my shoes!

På uppdrag av många badgäster, Marianne Gummesson

”Den förtvivlan många av oss känner vid tanken på ett så långt uppehåll är äkta! Vi upplevde restriktionerna under pandemin.”
Annons
Annons
Annons
Annons