Annons

Besparingar på rätt sätt i Uppvidinge

Vid kommunfullmäktiges sammanträde den 23 juni lade vi sverigedemokrater i Uppvidinge ett ändringsyrkande där vi yrkade på att 7,4 miljoner av kommunstyrelsens centrala budgetram skulle fördelas lika mellan kärnverksamheterna barn och utbildning samt social verksamhet. Detta ger resurser till omsorg och trygghet för våra äldre men omfattar så mycket mer.
Debatt • Publicerad 4 juli 2020
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Denna omfördelning är ett första steg på vägen till att kärnverksamheterna ska ges så goda förutsättningar som möjligt i budgetramarna för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete.

Majoritetens rambudget skapar osäkerhet i kärnverksamheten: Kommer vi att få behålla våra kollegor? Kan vi möta behoven i samhället när det gäller våra barn i skolan och våra äldre inom omsorgen?

Annons

I majoritetens rambeslut ligger det ett tillskott till Barn- och utbildningsnämnden som enbart möter det ökade antalet barn i förskola och således inte gynnar övrig verksamhet. Dessutom har vi de senaste åren tvingats lägga allt mer pengar på SFI och vuxenutbildning då dessa verksamheter inte gått att hålla inom budget och de statliga stöden för nyanlända fasas ut enligt i förhand bestämd plan.

Det ligger även ett tillskott i Socialnämndens budget vilket avser LSS-placeringar där individer placeras och omhändertas enligt lag. 2022 och 2023 fasas detta tillskott ut och Socialnämnden förväntas klara sig på en 12 miljoner kronor lägre ram 2023 än i dag, detta beräknat på omstruktureringar som i dagsläget är mycket osäkert om de går att genomföra. De är dessutom inte tillräckligt förankrade i Uppvidinge för att med säkerhet överleva ens till valet 2022.

Ytterligare en sak att tänka på är att både Socialnämnden och Barn- och utbildningsnämnden de senaste åren haft mycket svårt att hålla kostnaderna för verksamheterna så låga som politiken i Uppvidinge önskat i ramfördelningen. Detta innebär en belastning för redan hårt arbetande personal och verksamhetsledare som ständigt tvingas överskrida sin budget.

Vi har under de goda åren sett en tillströmning av kollegor i kommunhuset vilket inte nödvändigtvis är fel när ekonomin så tillåter men nu står vi inför flera osäkerhetsfaktorer: Coronapandemins kostnader, åtgärdsplan för att få ekonomin i balans, höga kostnader som bland annat härrör från att nyanlända inte kommer i arbete lika fort som den statliga ersättningen sjunker.

I detta läge gäller det att förmå neddragningar och acceptera högre arbetsbelastning framförallt bland de tjänstemän som har sin bas i kommunhuset.

Robert Fredriksson

Simon Bring

Sverigedemokraterna Uppvidinge

Annons
Annons
Annons
Annons