Betyg tidigare gör inte skolsystemet bättre

Fredagen den 1 juni publicerades Matti Welins (L) debattartikel “Ung Vänster måste sluta vara populister”. I den framhålls bland annat vikten av betyg och förslag lyfts om tidigare betygsättning, bland annat för att skapa motivation och vänja elever vid hur betygssystemet fungerar.
Replik • Publicerad 9 juni 2018
Foto: Anders Wiklund/TT

Absolut är betyg ett nödvändigt instrument för ett fungerande skolsystem men tidiga betyg vänder inte låga skolresultat. Ulrika Zaccheus skriver i artikeln “Forskare: Vänta med betyg i skolan” (28.01.2015) för SVT bland annat om en kartläggning av betygsforskning gjord av Vetenskapsrådet. Denna visade att det inte finns stöd inom forskningen för att tidiga betyg ger bättre skolresultat. Till detta kan tilläggas att varken Lärarförbundet, Skolinspektionen eller Skolverket står bakom förslaget om tidigare betyg enligt Lärarförbundets artikel “Tidigare betyg - ger inte en bättre skola” (09-01-2015). I artikeln beskriver Lärarförbundet till och med tidigare betyg som “resursslöseri” eftersom det ger lärarna än mindre tid till undervisning.

”Nu gäller det att vi inte tappar fokus, utan fortsätter kämpa för att förbättra skolsystemet”, skriver Matti vidare i sin artikel. Ironiskt nog gör inte tidigare betyg skolsystemet bättre. Vi i Miljöpartiet vill lägga fokus på elevernas långsiktiga lärande. I regering har vi därför tillsatt en utredning kring ämnesbetyg i gymnasieskolan. Dagens system med kursbetyg låser nämligen elever tidigt, ibland redan efter en termin, till slutbetyg oavsett hur de utvecklas i ämnet efter kursen. Det här gynnar varken långsiktigt lärande eller speglar elevers kunskap när de går ut gymnasiet. Att vilja förändra något i betygssystemet innan detta rättats till är för mig verkligen att ha tappat fokus.

Ett annat problem vi ser i dagens betygssystem är att elever bedöms utefter sina svagaste prestationer samtidigt som de starkaste förminskas. Det är en orättvis bedömning som skapar stress och tömmer elever på motivation. Vi har idag ett betygssystem som lägger fokus på fel saker och inte uppmuntrar långsiktigt lärande, vilket är jätteviktigt att skolan gör. Dagens situation är långt ifrån okej. Det borde vara självklart att betyg sätts utifrån en långsiktig helhetsbedömning av elevers kunskap.

En tidigare betygsättning är inte lösningen på skolans utmaningar och låga resultat. Vi behöver bevara elevers motivation, uppmuntra långsiktigt lärande och se över betygssystemet så att helhetsbedömningar lägger grunden för betyg. Lösningen är inte som LUF påstår att ge lärare en större arbetsbörda och även våra yngre elever ett dåligt och orättvist betygssystem.

Thea Isaksson, språkrör, Grön Ungdom Kronoberg

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.