Bra satsningar på skola

Man ska inte bara kritisera och gnälla, då blir man ”surgubbe” – så därför vill jag berömma den nya politiska majoriteten i Växjö kommun, för deras satsningar på skolan.
Insändare • Publicerad onsdag 14:18
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Våra barn- och unga är vår framtid! Jag tycker det är bra att man nu i Växjö kommun tar tag i elever åk. 4–9, som inte går i skolan (fast vi har skolplikt). Jag hoppas att man kunnat fånga in målgruppen i åldrarna 10–15 år, som uppskattas till cirka 50 elever. Hoppas ni har koll på detta?

Det nya förslaget om så kallad Återvändarskola låter bra. Vad jag förstår innebär det att man allvarligt försöker fånga upp de elever som inte går i skolan, hemmasittare eller drop-outs. Orsaken till detta kan av min erfarenhet vara skiftande, men det verkar nu äntligen som att man kan börja samverka mellan skola, socialtjänst och andra och inte bara skicka runt dessa elever som problem mellan olika förvaltningar. Detta är väl precis vad ”alla skriker efter”, förebyggande och tidiga insatser, så att vi kan förhindra att ungdomar hamnar i utanförskap eller kriminalitet.

Lycka till!

Likaså tycker jag det är positivt att man inför en s k ”feriejobbsgaranti för kommunens ungdomar”, utan att kräva betygskrav. Jag tycker dock att man kunnat utsträcka detta från och med åk. 9!

Min erfarenhet är att man i sin ungdom behöver få erfarenhet av hur yrkeslivet i någon mån fungerar, lyfta sig från skolbänken, få nya intryck och kanske för första gången tjäna ”lite” egna pengar (alla har inte en pappa eller mamma som kan betala allt). Bygga självkänsla och kanske större motivation för fortsatt utbildning!

Lite sorgsen blir jag dock i själen, när jag tänker på hur mycket mer man kunnat satsa på våra ungdomar, om inte våra skattepengar försvunnit ner i de privata skolbolagens vinstuttag.

Mats Karlsson

”Lite sorgsen blir jag dock i själen, när jag tänker på hur mycket mer man kunnat satsa på våra ungdomar, om inte våra skattepengar försvunnit ner i de privata skolbolagens vinstuttag.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.