Bristen på veterinärer och djursjukskötare måste lösas
Det drabbar både djurägare och djur och hotar i förlängningen det svenska djur- och smittskyddet. Brist på veterinärer, hotar i förlängningen även matförsörjningen, eftersom bristen på veterinärer leder till ökade kostnader för våra lantbrukare. Inför årets sommarsemestrar ser situationen något bättre ut än i fjol eftersom många stora djursjukhus har beslutat att hålla öppet som vanligt, men fortfarande är situationen ansträngd. I mitten av maj larmade exempelvis länsstyrelsen i Kronoberg om att djur- och smittskyddet i länet äventyrades sedan veterinärbristen lett till att distriktsveterinärstationen i Växjö står obemannad flera pass i veckan. Konsekvensen har blivit att hundägare tvingats åka till Helsingborg för att söka veterinär vård. Regeringen har försökt bemöta bristen på veterinärer och djursjukskötare genom att skjuta till mer pengar för fler platser på veterinär- och djursjukskötarutbildningen. De har även tillsatt en utredning om en välfungerande hälso- och sjukvård för djur, som ska vara klar efter valet. Tyvärr löser inte det situationen på kort sikt och utbildningsplatserna kommer att dröja flera år innan de har effekt. Flertalet initiativ borde gå att ta redan nu för att minska bristen på veterinärer och djursjukskötare i hela landet. Allt för djurens bästa!
Centerpartiet vill bland annat skapa möjligheter så fler lärosäten än Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kan ha veterinär- och djursjukskötarutbildning, inte minst i södra Sverige. Enligt SLU syns en tilltagande brist på veterinärer som är inriktade på lantbrukets djur. Ett problem är att dessa djur inte anses tillräckligt attraktiva att arbeta med. I dag är det endast SLU som har examensrätt för veterinärer och djursjukskötare. Dessa utbildningar håller en erkänt hög kvalitet. Samtidigt finns fördelar när flera lärosäten kan konkurrera om samma studenter och det kan även bidra till en ökad mångfald bland de sökande, inte minst regionalt och att dessa sedan är mer benägna att ta jobb i delar av Sverige som Uppsalastudenter inte är lika benägna att söka.
”Enligt SLU syns en tilltagande brist på veterinärer som är inriktade på lantbrukets djur. Ett problem är att dessa djur inte anses tillräckligt attraktiva att arbeta med.”
Veterinär- och djursjukskötarbristen är ett allvarligt hot mot svensk djur- och smittskydd och har fått pågå alldeles för länge. Vi måste vidta åtgärder både på kort och lång sikt för att lösa situation. För djurens bästa behöver vi vända på alla stenar redan nu. Vi behöver ta tillvara den utländska kompetens som söker sig hit från andra länder, vi behöver förenkla regelverken, vi behöver ha ett lärosäte i södra Sverige och vi behöver ge distriktsveterinärerna tillräckligt med resurser för att kunna utföra sitt viktiga uppdrag dygnets alla timmar.
Per Schöldberg, riksdagsledamot (C) Kronoberg
Angelicka Karlsson, riksdagskandidat (C) Kronoberg
Andreas Håkansson, riksdagskandidat (C) Kronoberg