GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Centerpartiet har blivit grundlurade om äganderätten

Efter en grundlig genomgång av det faktiska resultatet av strandskyddsförhandlingarna mellan regeringen och Centerpartiet går det bara att dra en slutsats: Centerpartiet är grundlurade. Var det därför uppgörelsen smögs ut från Regeringskansliet förra fredagen?
Replik • Publicerad 24 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C)  intervjuas i kammarfoajén i riksdagen efter att en uppgörelse om strandskyddet blivit klar onsdagen den 10 november.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf (C) intervjuas i kammarfoajén i riksdagen efter att en uppgörelse om strandskyddet blivit klar onsdagen den 10 november.Foto: Anders Wiklund/TT

Onsdagen den 10 november utropade såväl Miljöpartiet som Centerpartiet sig själva som vinnare i strandskyddsförhandlingarna. Det faktiska utfallet av förhandlingarna, lagrådsremissen, valde parterna dock att inte offentliggöra förrän klockan 17.30 följande fredag. När vi tog del av innehållet förstod vi varför: De generella lättnader på landsbygden som Centerpartiet beskriver (Smålandsposten den 12/11) finns inte i verkligheten. Vår genomgång visar att:

• Kraven för att få häva strandskyddet är så pass omfattande att det inte kommer att vara möjligt att genomföra i praktiken.

• På en lång rad platser i landet där det bor många människor skärps strandskyddet väsentligt. Däribland särskilt utpekat hela Stockholm, Göteborg, Malmö och längs i princip hela vår kust från norska gränsen upp till norra Norrland.

• Länsstyrelsen ges möjlighet att återinföra strandskydd på upp till 300 meter som upphävts generellt mellan 1999–2009.

• Centerpartiet har slagit sig på bröstet för att strandskyddet vid sjöar mindre än en hektar och vattendrag smalare än två meter ska upphävas men av lagrådsremissen framgår att det ska ersättas av ett nytt skydd. Det har i grunden samma innehåll men ett nytt namn – fri passage.

• Centerpartiet har också lyft fram att strandskyddet vid grävda dammar utan naturligt flöde ska hävas men dessa omfattas inte av strandskydd i dag, behovet av lagförändring är därmed obefintligt och det är svårt att klassa det som en seger.

• Konstgjorda sjöar med naturligt in- och utlopp omfattas dock ofta av strandskydd i dag och här görs ingen omedelbar förändring. Regeringen ges rätt att återkomma med lättnader för enskilda områden, om de känner för det.

• ”Strandnära utvecklingsområden” införs och ersätter det totalt misslyckade institutet ”Landsbygdsutveckling i strandnära lägen”. Strandnära utvecklingsområden ser dock ut att bli ännu sämre, eftersom de dels behöver godkännas av länsstyrelsen, dels bara får etableras om bebyggelsetrycket är lågt.

Det lämnar oss med två alternativ: antingen har Centerpartiet blivit grundlurade, eller så försöker Centerpartiet grundlura väljarna. Vi undrar vilket som stämmer?

Moderaterna är kritiska till uppgörelsen eftersom den totalt sett leder till stora försämringar för utveckling längs våra stränder. Vi vill avskaffa det generella strandskyddet, ta bort länsstyrelsens veto och i stället låta kommunerna ansvara för frågan. Varje kommun får då möjlighet att utpeka lokalt strandskydd där det finns behov, och den som vill bygga en brygga, bod eller bastu vid vattnet på sin egen tomt får göra det.

Vi ska naturligtvis säkerställa god tillgång till våra stränder för allmänheten, men det generella strandskyddet är för stelbent och hämmar tillväxten på landsbygden. Med regeringen och Centerpartiets förslag blir det snart byggstopp också i städerna.

En attraktiv landsbygd och äganderätten är historiskt frågor där moderater och centerpartister kunnat förenas. Nu verkar de sätta Socialdemokraternas regeringsinnehav före kronobergarnas bästa. Om centerpartisterna blivit grundlurade kommer vi moderater att erbjuda en andra chans: Vi kommer lägga fram ett förslag i riksdagen som går mer i linje med vad Centerpartiet egentligen tycker än uppgörelsen med regeringen. Då har de chans att bekänna färg: kronobergarnas bästa eller en miljöpartistisk kompromiss som försämrar för landsbygden?

Carl-Oskar Bohlin (M), bostadspolitisk talesperson

Katarina Brännström (M), riksdagsledamot

Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.