Chockhöjda hyror skapar stor oro

Kvarteret Alabastern räknas till ett av Växjös socioekonomiskt mest utsatta områden. Växjöbostäder var tvungna att totalrenovera i Alabastern eftersom underhållet av fastigheterna varit dåligt under många år.
Debatt • Publicerad 6 april 2019
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hyresgästföreningen är kritisk till hyreshöjningarna för kvarteret Alabastern i Växjö.
Hyresgästföreningen är kritisk till hyreshöjningarna för kvarteret Alabastern i Växjö.Foto: URBAN NILSSON

Bolaget har nu i förhandlingarna om hyrorna i kvarteret krävt mycket kraftiga hyreshöjningar efter renoveringsarbetet. Trots en mycket lång förhandling där Hyresgästföreningen gjorde allt för att hitta en kompromiss som både Växjöbostäder kunde acceptera, och som framför allt hyresgästerna kunde klara av, strandade Växjöbostäder förhandlingarna och tog ärendet till hyresnämnden.

Hyresnämnden har nu beslutat om mycket kraftiga hyreshöjningar i Alabastern, ända upp till 25-35 procent. Detta kommer att drabba hyresgästerna i området mycket hårt. Många hyresgäster kommer troligen inte ens ha råd att bo kvar i området. Om den här utvecklingen fortsätter, kommer många fler hyresgäster i Växjö att drabbas av chockhöjningar av hyrorna och det är oerhört allvarligt.

Kommunen och kommunens bolag Växjöbostäder har ett särskilt ansvar att säkerställa att alla i kommunen har en bostad som de har råd med. Om Växjöbostäder fortsätter på den inslagna vägen att totalrenovera fastigheter i utsatta områden och därefter kräva chockhöjningar av hyran, kommer väldigt många hyresgäster att hamna utanför bostadsmarknaden. De har helt enkelt inte råd att efterfråga en bostad hos Växjöbostäder.

Hyresgästföreningen förutsätter att kommunens politiska ledning och Växjöbostäder tar sitt ansvar i fortsättningen så att hyresgäster kan bo kvar efter att renoveringar genomförs. Det är nämligen fullt möjligt att genomföra underhåll och renovering av fastigheter och lägenheter utan att hyresgästerna behöver drabbas av chockhöjningar av hyran som gör att man tvingas flytta från sina hem.

Lars-Inge Eriksson, ordförande Hyresgästföreningen region Sydosts förhandlingsdelegation