Annons

Dags att höja nivån på skoldebatten

Socialdemokraterna tycker att det är hemskt att det finns friskolor som gör vinst, och allra värst är om de har fräckheten att dela ut del av vinsten. I en debattartikel i Smålandsposten klagar dessutom kommunalrådet Tomas Thornell (S) på att han inte vet hur stor vinsten är i friskolorna.
Replik • Publicerad 8 februari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det inte är friskolornas vinster som är problemet i skoldebatten, anser Olle Sundin (M).
Det inte är friskolornas vinster som är problemet i skoldebatten, anser Olle Sundin (M).Foto: Pontus Lundahl/TT

Det är ett märkligt påstående, alla som deltar i skoldebatten bör veta att vinstmarginalen i friskolorna i snitt i hela landet är cirka tre procent av omsättningen, utdelning till ägarna är cirka en procent av omsättningen. Finns det någon som verkligen tror att skolan blir bättre om man förbjuder dessa i sammanhanget små vinster, och därmed tvingar skolföretagen att lägga ner sin verksamhet? Man bör också komma ihåg att vinst uppstår när en skola uppfattas som så bra att elever föredrar den skolan.

I stället för att kritisera vinster borde den relevanta frågan vara; varför väljer så många elever en friskola i stället för den kommunala och varför finns det köer till friskolor? Är det något som kommunala skolor kan lära sig av de mest framgångsrika friskolorna? Hur nöjda är elever och lärare på de olika skolorna?

Annons

Det är dags att höja nivån på skoldebatten, dags att inse att det inte är friskolornas vinster som är problemet. Friskolor är inte automatiskt bättre än kommunala skolor men de bidrar till att ge elever och föräldrar valfrihet att välja en skola som passar just för dem.

Olle Sundin, ersättare Växjö utbildningsnämnd (M)

Annons
Annons
Annons
Annons