Debatt: ”Alla verkar helst vilja att kostnaderna för sjukhusprojektet ska falla i glömska”
Enligt regionens senaste delårsbokslut aviserar man, att i regionens bokslut för 2023 redovisa endast 152 miljoner kronor som kostnad för Räppeprojektet. Dessa 152 miljoner kronor är sådant som bokförts som investering tidigare och som man nu måste återföra – helt odiskutabelt.
Men det finns annat. Tomten är inköpt för 118 miljoner kronor. I det senaste delårsbokslutet anger man att tomten är svår att värdera och väljer därför att behålla den i balansräkningen till inköpspriset. Man är mycket medveten om att tomten i dag inte på långa vägar har det värdet.
Enligt normala redovisningsregler ska tillgångar redovisas till verkligt värde och tomtens värde som råmark för bostadsbebyggelse eller något annat är mycket lägre än inköpspriset. Visst finns det skojarföretag som medvetet övervärderar sina tillgångar i bokslut men till den kategorin förutsätter jag att regionen inte vill räkna sig.
”Att helt skjuta kostnaden till kommande år är att krypa undan ansvar.”
När det gäller kostnader för avbruten projektering är det inte klarlagt hur stora dessa kostnader blir. Enligt delårsbokslutet kommer man inte att i 2023 års bokslut reservera pengar för dessa kostnader, med hänvisning till att det är osäkert hur stora de blir. Det pågår tvist om hur regionen ska ersätta för det brutna avtalet. Det är i och för sig naturligt, att det är svårt att avgöra hur kostnaderna ska beräknas. Att man inte redovisar parternas förhandlingsläge är också självklart. Samtidigt är man medveten om att det rör sig om betydande belopp och att reservera åtminstone regionens utgångsbud vore rimligt. Att helt skjuta kostnaden till kommande år är att krypa undan ansvar. Än finns det tid att justera, innan man sluter böckerna.
Under åren 2019-2022 har man i resultaträkning bokfört 137 miljoner kronor som kostnad för Räppeprojektet. Av dessa har 73 miljoner kronor utbetalats till konsultbolaget Sirona. Det är det konsultbolag som föreslog att antalet vårdplatser skulle reduceras kraftigt och som ansåg att kostnader för Nära vård genom digitalisering på sikt kunde reduceras, så att primärvårdens kostnader kunde halveras.
Regionens hittillsvarande utlägg för Räppeprojektet är alltså: 152 plus 118 plus 137 är lika med 407 miljoner kronor. Till detta kommer ett betydande belopp för avbruten projektering. För oss skattebetalare tillkommer också kommunens och statliga myndigheters kostnader. Vårdpersonalen har lagt ner betydande tid, som därmed inte utnyttjats för patienter. Det är självklart att alla dessa kostnader inte varit helt bortkastade utan att det finns saker, som man kan utnyttja i det fortsatta arbetet.
Inget parti verkar ha något intresse av att regionen ska ha någon självrannsakan. Alla verkar helst vilja att kostnaderna för sjukhusprojektet ska falla i glömska. Mikael Johansson (M) har absolut inget intresse av att sälja tomten. Då måste man redovisa en stor och mycket pinsam reaförlust.
Räkna därför med att tomten stannar i regionens ägo ett bra tag. När det gäller kostnader för avbruten projektering kan det ta flera år innan det kommer till ett avgörande.
Lennart Rydberg, före detta landstingsdirektör i Kronoberg 1989 till 1997