Annons

Debatt: ”Äntligen gårdsförsäljning, men varför fegar regeringen?”

Centerpartiet tycker att regeringens förslag om gårdsförsäljning är för begränsande och gör det svårt för lokala företag att växa.
Debatt • Publicerad 24 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gusten Mårtensson, distriktsordförande Centerpartiet Kronoberg.
Gusten Mårtensson, distriktsordförande Centerpartiet Kronoberg.Foto: Joel Larsson

Centerpartiet har i 20 års tid drivit frågan om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Utredningen som nu ligger till grund för lagförslaget om gårdsförsäljning är initierad av Centerpartiet. Därför är vi glada över att det äntligen ser ut att kunna bli verklighet. Det vi däremot har svårt att förstå är att det tagit regeringen 1,5 år att bereda ett förslag som i slutändan präglas av dåliga kompromisser och stor ängslighet. Mest förvånande är förstås att moderaterna inte lyckades bättre i förhandlingarna med vankelmodiga liberaler och konservativa kristdemokrater.

Kronobergs län är ett utpräglat företagarlän med flera bryggerier och destillerier. Det vore välkommet att släppa lös all kraft som finns i denna näring, inte minst för landsbygdens utveckling och jobbskapande. Istället går regeringen fram med ett förslag som innehåller mycket långtgående restriktioner för den som vill bedriva gårdsförsäljning, vilket kommer innebära stora svårigheter för många företag. Det allra mest anmärkningsvärda är förslaget om att lagen ska gälla temporärt i sex års tid. Det innebär att företag som behöver satsa på lokaler och utrustning riskerar att stå med investeringar som därefter är värdelösa. Vilken bank vill låna ut pengar till en sådan investering?

Annons

Vidare föreslår regeringen att volymbegränsningarna för producenter skruvas åt jämfört med vad utredningen kom fram till. Detta är helt omotiverat. I stället för att sänka produktionstaken borde regeringen ha prövat att höja dem. De föreslagna volymtaken utestänger framgångsrika producenter och leder även till att företag hindras från att växa. Regeringen påstår att detta är en bedömning som gjorts utifrån ett EU-rättsligt perspektiv, men har inga som helst belägg för att så skulle vara fallet.

Helt utanför utredningens förslag har regeringen också lagt in antal påhittade krav under parollen ”roligare, men inte farligare”. Exempelvis tänker man ställa krav på att försäljningsstället ska informera om alkoholens risker och skadeverkningar i samband med köp. Detta är naturligtvis lika orimligt som om servitören på en restaurang måste inleda med en föreläsning om alkoholens skaderisker innan man presenterar vin- eller öllistan. Moderaterna jämför sig också med Socialdemokraternas förslag (som skulle varit ännu värre) för att försöka hävda att man nått framgång. Ett tafatt försök att rädda situationen man har satt sig själv i.

För Centerpartiet handlar gårdsförsäljning om att ge vingårdar, bryggerier och destillerier en möjlighet att stärka sina företag och utveckla sina bygder. Det är bra att regeringen nu går fram med ett förslag om gårdsförsäljning, men det är anmärkningsvärt att man inte vågar lägga fram ett mer liberalt och företagarvänligt förslag.

Svagt att Moderaterna inte lyckas bättre i förhandlingarna och i att verkligen ge landsbygdens företag en chans att utvecklas. Ifrån Centerpartiets sida är vi inte nöjda, vi vill underlätta för företagen på landsbygden på riktigt.

Gusten Mårtensson (C)

Distriktsordförande Centerpartiet Kronoberg

Christofer Bergenblock (C)

Riksdagsledamot, ledamot i socialutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons