Annons

Debatt: ”Att säga upp personalen som arbetat upp överskotten vore fel”

Kjell Olsson (S) försvarar det budgetunderskott som kommunstyret budgeterar för 2024.
Debatt • Publicerad 17 november 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö kommunfullmäktige under ett sammanträde.
Växjö kommunfullmäktige under ett sammanträde.Foto: Lars-Göran Rydqvist

I budgeten för 2024 har S-V-MP prognostiserat för ett underskott på 100 miljoner kronor, på en nettokostnad på strax under 6 miljarder i kommunen. I delårsrapporten för 2023 räknar man med ett överskott på 194 miljoner vilket är 169 miljoner bättre än beräknat. En kommunal budget har ett balanskrav på att man ska visa minst 1 procents överskott under en femårsperiod. Vilket Växjö kommun med råge klarat under en längre tid.

Så pass bra att man har 2,3 miljarder kronor i plånboken som bör användas vid lägen som inför 2024. Eller så blir man tvungen att säga upp personal och göra neddragningar. Istället väljer vi att satsa mer på speciellt skolan men även omsorgen. Satsningar som vi inte har råd att strunta i.

”Vi vill satsa på skolan, på vår framtid, på våra unga för att stärka tryggheten och framtidstron.”
Annons

Att göra neddragningar bland personalen som 2023 gjort ett gott jobb för att klara budgeten och där kommunen gör ett större överskott än väntat vore helt fel. Det vore inte just mot vår personal, våra elever och omsorgstagare. Vi vill satsa på skolan, på vår framtid, på våra unga för att stärka tryggheten och framtidstron. Vi hoppas även att regeringen förstår allvaret ibland våra kommuner och regioner och återställer statsbidragen som man sänkt.

Vi hoppas naturligtvis att skatteintäkterna för 2024 blir bättre än förväntat, inte bara för att slippa ett underskott utan för då har människor fortfarande jobb och en egen försörjning.

Kjell Olsson (S), ledamot i Växjö kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons