Annons

Debatt: ”Centerpartiet kräver att vårdcentralerna behålls”

”Denna centraliseringsiver leder till att resurser koncentreras på bekostnad av landsbygdens behov och välfärd”, skriver Centerpartiet i Kronoberg om regionstyrets besked om att de vill se över antalet vårdcentraler i länet.
Debatt • Publicerad 26 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Regionens nya politiska ledning (Socialdemokrater och Moderater) har gett besked att de vill göra en översyn av antalet vårdcentraler i länet”, skriver C i Kronoberg. På bilden syns vårdcentralen i Åseda.
”Regionens nya politiska ledning (Socialdemokrater och Moderater) har gett besked att de vill göra en översyn av antalet vårdcentraler i länet”, skriver C i Kronoberg. På bilden syns vårdcentralen i Åseda.Foto: Elvedin Basic

Centerpartiet kräver att Region Kronoberg tar sitt ansvar och behåller vårdcentralerna runt om i hela länet. Regionens nya politiska ledning (Socialdemokrater och Moderater) har gett besked att de vill göra en översyn av antalet vårdcentraler i länet och de vill också utreda ny nivåstrukturering av vårdcentralerna.

Dessa förslag väcker en stor oro runt om i hela vårt läns tätorter och landsbygder som nu undrar om deras vårdcentral försvinner eller avlövas på serviceutbudet. Centerpartiet har som mål en levande landsbygd med god service som är tillgänglig för våra invånare. Det gäller förskolor, skolor, särskilda boenden med mera och det gäller också våra vårdcentraler. För Centerpartiet är vårdcentralen navet i länets hälso- och sjukvård. Vårdcentraler ska finnas i hela länet, nära invånarna. Centerpartiet vill utveckla den nära vården på våra vårdcentraler.

”Det är mycket olyckligt att den nya politiska majoriteten ställer människors olika behov emot varandra.”
Annons

Det är mycket olyckligt att den nya politiska majoriteten ställer människors olika behov emot varandra. Det gör det tydligt att det gör skillnad vilket parti man röstar på. Hur motiverar man medborgare att betala den höga regionskatten när tacken är minskad eller borttagen service nära där man bor?

Moderaternas och Socialdemokraternas politik är inriktad på att samla resurser och verksamheter till större enheter, vilket riskerar att göra det svårare för landsbygden att behålla viktig service som vårdcentraler. Denna centraliseringsiver leder till att resurser koncentreras på bekostnad av landsbygdens behov och välfärd. Centerpartiet ser i stället decentralisering och småskalighet som nyckeln till en välfungerande och inkluderande samhällsservice.

Tätorterna och landsbygderna kan alltid lita på att Centerpartiet driver på för att hela länet ska ha en bra och utvecklad service från så väl kommuner som regionen.

Centerpartiet i Kronobergs län

Thomas Haraldsson (C), kommunalråd Alvesta

Angelica Karlsson (C), kommunalråd Lessebo

Lars-Ove Johansson (C), kommunalråd Ljungby

Maria Asplund (C), gruppledare Markaryd

Anna Johansson (C), 1 vice ordförande i kommunstyrelsen Tingsryd

Viktoria Birgersson (C), kommunalråd Uppvidinge

Annons

Andreas Olsson (C), gruppledare Växjö

Gusten Mårtensson (C), kommunalråd Älmhult

Elizabeth Peltola (C), gruppledare Region Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons