Annons

Debatt: ”Det är dags för SD att presentera bevis för sina anklagelser om en påverkansoperation”

”Nu får det vara slut på SD:s offerkoftor och ”tycka-synd-om-sig-själv-mentalitet”, menar Gunnar Nordmark (L).
Debatt • Publicerad 18 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gunnar Nordmark (L).
Gunnar Nordmark (L).Foto: Jonas Engman

”Var finns bevisen?” Den frågan måste ställas till SD efter att de säger att det pågår ”en gigantisk inhemsk påverkansoperation” riktad mot partiet.

Bakgrunden är att TV4-programmet ”Kalla fakta” visat att SD använder sig av anonyma konton, för att uttrycka sig nedsättande om andra politiker och för att sprida så kallade ”fake news”.

Annons

SD har inte framlagt bevis för vem eller vilka det är som beslutat om och driver påverkansoperationen och inte heller hur den är organiserad.

Om inte SD kan presentera sådana bevis, måste TV 4:s reportage ses som en självklar del av det uppdrag media har i en fungerande demokrati-att granska makten och ingenting annat. Det uppdraget är särskilt viktigt vid val, då medborgarnas förtroende för kandidater och partier prövas.

Det har länge varit känt att kritik mot SD, kan resultera i mer eller mindre koordinerade nätattacker.

2013 skrev författaren Katarina Mazzetti en SD-kritisk krönika i ICA-kuriren. Från dåvarande SD-riksdagsledamoten Toralf Alfssons blogg initierades en attack mot henne och ICA kuriren.

Tidningen fick på kort tid ta emot omkring 600 hatiska kommentarer. Innehållet i dessa och mängden kommentarer tvingade ICA-kuriren att stänga sitt kommentatorsfält.

Mazetti fick mängder av hatkommentarer, anonyma personer sökte sig till hennes bostad och 58 sidor på Flashback Forum ägnades åt händelsen.

Efter valet 2014 uttryckte författaren Katarina von Bredow chock över att så många av hennes grannar i den by där hon då bodde enligt valresultatet röstat på SD.

”Genom åren har det alltså visats att kritik mot SD, särskilt om den framförs av kvinnor, ofta startat nätattacker med grovt innehåll.”

På sociala media följdes hennes utspel av en våg av hat, hot, grovt kvinnoförakt och rasism som till exempel ”Flytta till Bagdad, din jävla n-hora.”.

Genom åren har det alltså visats att kritik mot SD, särskilt om den framförs av kvinnor, ofta startat nätattacker med grovt innehåll. Någon direkt koppling till SD som organisation har inte kunnat göras, även om enskilda SD-politiker har varit med och dirigerat attackerna.

I TV4:s granskning visas med hjälp av dold kamera hur samtalet går på SD:s kommunikationsavdelning, samma morgon som KD:s Alice Teodorescu Måwe i DN uttalat sig kritiskt om SD.

Annons

Vi får se bland andra kommunikationschefen Joakim Wallerstein tala om vad som ska göras med anledning av intervjun. Teodorescu Måwe kallas ”sopa”. Man ska leta ”skit” om henne och hon ska ”bashas”.

De kommer överens om att vänta med att kommentera på sitt huvudkonto, tills ”Jimmie” uttalat sig.

Det som sker när Åkesson på X/Twitter kritiserat Teodorescu Måwe beskriver hon så här:

”Mina kommentarsfält, i samtliga öppna sociala medier kanaler, översköljdes av en störtflod av hat och hot, rasistiska tillmälen riktade mot mig och mina små barn,… Det var koordinerat, det var massivt, men framför allt var det rasistiskt.”

Kalla fakta visar att rasistiska, misogyna hatattacker på nätet som under lång tid drabbat framför allt kvinnor som vågar kritisera SD, år 2024 har stöd i och initieras från den högsta SD-ledningen.

Nu får det vara slut på SD:s offerkoftor och ”tycka-synd-om-sig-själv-mentalitet”.

Är Kalla Faktas reportage inte bara ett gott journalistiskt arbete, utan en del av en medvetet planerad och genomförd påverkansoperation, är det dags för SD presentera bevis för sina anklagelser.

Gunnar Nordmark

Liberal

Annons
Annons
Annons
Annons