Annons

Debatt: ”Extra viktigt att låta barn möta skolbibliotekarier och böcker i skolan”

I en lågkonjunktur är det barnen som redan har minst med sig till skolan som drabbas hårdast, skriver Helene Öberg, ordförande Svensk Biblioteksförening.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Helene Öberg, ordförande Svensk Biblioteksförening
Helene Öberg, ordförande Svensk BiblioteksföreningFoto: Pressbild: Anna Diebitsch Antoni

Det är de som ser sina föräldrar förlora jobbet, de som går hungriga till skolan måndagsmorgon, de som får svårast att koncentrera sig på lektionerna. Det är också för dem som skolan kommer betyda allra mest i framtiden.

Den internationella undersökningen PIRLS att svenska fjärdeklassares läsförmåga sjunker och att skillnaderna mellan elever med olika socioekonomiska förutsättningar ökar. Det är därför extra viktigt att låta barn möta skolbibliotekarier och böcker i skolan. Idag saknar mer än hälften, 48 procent, av Sveriges elever tillgång till ett skolbibliotek bemannat på minst halvtid, enligt siffror från Kungliga biblioteket.

”Det är en investering i Sverige som kunskapsnation.”
Annons

Ett rum med böcker är inget skolbibliotek utan det behövs skolbibliotekarier som kan vara en del av skolans pedagogiska verksamhet och bidra till att utveckla elevernas läsförmåga. På förra årets bokmässa fick Sandsbro skola utmärkelsen Årets skolbibliotek. Priset delas ut av Nationella skolbiblioteksgruppen. I motiveringen står att ”Skolbibliotekarien är en självklar och naturlig samarbetspartner för alla, från pedagoger till elevhälsa. På Sandsbro skola har alla elever en värld av läsning och kunskap att upptäcka i sitt inspirerande bibliotek, med en kunnig bibliotekarie som guide.” Vi tycker att alla Sveriges elever ska få lika tillgång till bemannade skolbibliotek. Det är en investering i Sverige som kunskapsnation.

Skolminister Lotta Edholm har ett stort engagemang för att barn ska lära sig läsa och skriva i skolan. Det är bra. Regeringen har fattat några beslut för mer läsning, men det viktigaste beslutet, att skolor måste ha skolbibliotek med skolbibliotekarier, saknas. När sommarlovet är slut är det dags för regeringen att ta beslutet som innebär att barn får möta skolbibliotekarier i skolan.

Helene Öberg, ordförande Svensk Biblioteksförening

Annons
Annons
Annons
Annons