Annons

Debatt: ”Kommunerna måste berätta kostnaderna för hemtjänsten”

”I Kronoberg är det bara i en av åtta kommuner som man kan räkna fram priset för vad hemtjänsten kostar för den enskilde”, skriver Jan Johansson, distriktsordförande för SPF Seniorerna Kronoberg.
Debatt • Publicerad 8 november 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För många pensionärer är ekonomin begränsad, en uppgift om priset på hemtjänsten är därför ett måste.” Bilden: En kvinna inom hemtjänsten arbetar.
”För många pensionärer är ekonomin begränsad, en uppgift om priset på hemtjänsten är därför ett måste.” Bilden: En kvinna inom hemtjänsten arbetar.Foto: Sanna Tedeborg

I vårt län är det bara i en av åtta kommuner som man räkna fram priset för vad hemtjänsten kostar för den enskilde. Detta framgår av Hemtjänstindex 2023 som lanseras i december.

Vad kostar det? Den frågan vill vi ha svar på innan vi väljer att köpa en tjänst. Vad hemtjänsten kostar är individuellt – bland annat utifrån inkomstnivå, hemtjänstens omfattning och timpris. En fast prislista på kommunens hemsida räcker inte. Det behövs någon form av räknesnurra för att få fram en korrekt avgift i varje enskilt fall.

Annons

Hur kommunen informerar om hemtjänsten och vad hemtjänsten kostar är ett av de moment som vi seniorer själva anser spela roll för hemtjänstens kvalitet. Därför lanserades Hemtjänstindex förra året, på initiativ av SPF Seniorerna, där grunden är just seniorers egen uppfattning om vad som är viktigt i olika delar av hemtjänsten. Indexet ger ett samlat mått på hemtjänstens kvalitet i alla kommuner genom att väga samman befintlig statistik från bland annat Socialstyrelsen.

”Vilken annan tjänst är vi beredda att köpa utan att på förhand veta vad det kostar?”

För många pensionärer är ekonomin begränsad, en uppgift om priset på hemtjänsten är därför ett måste. I 2023 års Hemtjänstindex, som lanseras den 5 december, ser vi redan nu att det endast i 13 procent av landets kommuner är möjligt att räkna fram priset för vad hemtjänsten kostar. Övriga kommuner ger bristfällig eller ingen information om priset. I vårt län är det bara en kommun av åtta som har en fullgod prisinformation, nämligen Ljungby.

Vilka blir då konsekvenserna? Risken är att man avstår från att söka hemtjänst, trots behov, då man oroas över att det blir för dyrt. Eller accepterar maxtaxan om det känns integritetskränkande att be kommunen räkna fram kostnaden. Det går heller inte att jämföra med eventuella RUT-tjänster.

Visserligen är information och kostnader bara en del av Hemtjänstindex, men individen måste ges möjlighet att räkna ut vad ens kostnad för hemtjänst blir samt kunna bedöma om timkostnaden känns rimlig. Vilken annan tjänst är vi beredda att köpa utan att på förhand veta vad det kostar?

SPF Seniorerna menar att skärpning måste till. Kommunerna här i Kronoberg måste kunna erbjuda sådan basal information som att räkna ut kostnaderna för hemtjänsten.

Jan Johansson, Distriktsordförande SPF Seniorerna Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons