Annons

Debatt: ”Malin Lauber (S) sviker sina väljare när hon beslutar att simhallen skall ligga någon annanstans”

”Bra arkitektur är en byggnad som berör”, enligt Mark Isitt. Växjö simhall berör”, menar arkitekten Olof Thedin i en debattartikel i SMP Opinion.
Debatt • Publicerad 10 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Växjö simhall.
Växjö simhall.Foto: Lena Gunnarsson

Ljuset och rymden i simhallen, förstärkt av samspelet med vattnet innanför och utanför. En slags profan katedral, där vattnet alltid glittrar av ljus från alla väderstreck med utblick över Växjösjöns ständigt skiftande vattenyta.

Växjö simhall är så mycket mer än en simhall. Den symboliserar en tid när politiker valde den finaste platsen och där lät bygga den finaste byggnaden, åt folket. Växjö simhall är ett kulturarv, ett av Växjös viktigaste arkitektoniska verk. Byggnaden har fångat platsens själ, tillfört något som förstärkt platsen och som likt en lykta lyser och sprider en varm trygghet åt alla som rör sig runt sjön. Arkitekten Åke E Lindqvist skapade här ett arkitektoniskt mästerverk.

Annons

I december 2020 var alla politiska partier överens om att simhallen skulle ligga kvar vid Växjösjön.

Men den 28 juni 2023 förkunnar Malin Lauber (S) att nu är alla politiska partier överens om att simhallen inte skall ligga vid Växjösjön. Samma Malin Lauber som under fyra år i opposition sagt sig vilja ha kvar simhallen vid Växjösjön.

Politikerna vill nu alltså byta ut den unika byggnaden vid Växjösjön mot en simhall som förmodligen kommer se ut som alla andra nybyggda simhallar i Sverige, placerad med utsikt över en järnväg och en trafikled.

Motivet till denna helomvändning får vi ingen förklaring till. Var finns utredningen som visar hur en om- och tillbyggd simhall skulle kunna se ut, och vad detta projekt skulle kosta?

Var finns utredningen som visar hur en nybyggd simhall på Bäckaslöv skulle se ut och hur mycket detta alternativ skulle kosta?

Var finns utredningen om hur en ombyggnad av befintlig simhall för annat allmänt ändamål skulle se ut och vad det projektet skulle kosta?

Hur kommer man använda den för 13 miljoner kronor inköpta Sjöbackatomten om man nu inte skall bygga till simhallen söderut?

Alla dessa frågor borde varit utredda innan man tar beslut om ny simhall på Bäckaslöv.

”Det är ovärdigt en kommun med påstått demokratiska ambitioner.”
Olof Thedin, arkitekt.
Olof Thedin, arkitekt.Foto: Pressbild: Anders Bergön

Just nu lägger Växjö kommun 1,3 miljoner kr på en arkitekttävling om hur CLV-området skall se ut när det inte längre finns något sjukhus där! Om man istället lagt pengarna på en arkitekttävling som visade hur man skulle kunna utveckla simhallen och området runt simhallen, hade man haft svar på många av de frågor som nu står obesvarade.

Växjö kommun formulerar återkommande målbilder med formuleringar om ”ökad insyn, dialog och delaktighet”. Men detta tycks som helt bortblåst när det kommer till skarpt läge.

Annons

Den här omvända ordningen – att först besluta om något med ett så kallat “inriktningsbeslut” och först efteråt offentliggöra beslutsunderlaget har vi sett tidigare. I ett skede visste inte Växjöborna var det nya kommunhuset skulle placeras. Man visste bara att det inte skulle finnas kvar på befintlig plats (kvarteret Ansgarius) då den fastigheten skulle avyttras.

Likadant var det med konsthallen som i ett skede skulle ut ur sina lokaler, men ingen visste till vilket alternativ. Nu utmanövrerar man på snarlikt sätt engagerade medborgare i simhallsfrågan. Det är ovärdigt en kommun med påstått demokratiska ambitioner. När Malin Lauber nu beslutar att simhallen skall ligga någon annanstans än vid Växjösjön sviker hon inte bara sina väljare. Hon raserar även förtroendet för demokratin och formuleringar som ”ökad insyn, dialog och delaktighet”

En om- och tillbyggnad av simhallen vid Växjösjön är fortfarande det bästa alternativet, tills annat påvisats.

Olof Thedin, Arkitekt SAR/MSA – medlem i Sveriges Arkitekter

Annons
Annons
Annons
Annons