Annons

Debatt: ”Medarbetare bör visa utdrag ur belastningsregistret vart tredje år”

Ingen ska behöva bli ett brottsoffer i Växjö kommuns verksamhet, skriver Moderaterna i Växjö kommun efter att deras motion röstats ner av kommunstyrelsen.
Debatt • Publicerad 26 september 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anton Olsson (M) och Pernilla Tornéus (M) skriver tillsammans med Sofia Stynsberg (M) en debattartikel om deras förslag om belastningsregister.
Anton Olsson (M) och Pernilla Tornéus (M) skriver tillsammans med Sofia Stynsberg (M) en debattartikel om deras förslag om belastningsregister.Foto: Smålandsposten

På tisdagens kommunstyrelse röstade styret ner vår motion om att vi vill att kommunen ska utreda möjligheten att be alla medarbetare att uppvisa utdrag ur belastningsregistret vart tredje år. En anledning till att motionen röstades ner ska ha varit att det påstås att administrationen kring att visa belastningsregister skulle bli för stor. Det tycker vi är ett märkligt argument när exempelvis idrottsföreningar idag kräver belastningsregister av sina barn- och ungdomstränare, varje år.

För oss moderater är det viktigt att kommunen skyddar de som kommunen är till för och att kommunens verksamheter är trygga platser att vara på. Idag fungerar det dock så att när du väl har visat ett utdrag ur belastningsregistret en gång, så behöver du aldrig göra det igen. Detta innebär att den som väl blivit anställd sedan kan begå brott vid sidan av sitt arbete under många år utan att arbetsgivaren vet om det, även om den typen av brott hade påverkat arbetsgivarens bedömning vid en första anställning.

”Vi kommer därför även framöver att fortsätta driva frågan.”
Annons

Idag är det lagkrav i Sverige på att uppvisa utdrag ur belastningsregistret för nyanställning av vissa yrken, till exempel när en person ska arbeta med barn. För andra yrkesgrupper kan man be arbetstagaren att frivilligt visa utdrag ur belastningsregistret. Över tid har man kunnat läsa i media om olika kommuner där anställda som begått brott på fritiden sedan begått allvarliga brott inom olika kommunala verksamheter. Om de hade uppmanats att återkommande visa utdrag ur belastningsregistret hade kanske brotten som skett i de kommunala verksamheterna, kunnat undvikas.

Sofia Stynsberg (M).
Sofia Stynsberg (M).Foto: Hilda Frankki

För oss är det viktigt att våra kommunala verksamheter är trygga för ung som gammal. Ingen ska behöva bli ett brottsoffer i Växjö kommuns verksamhet. Därför behöver vi som ansvariga göra allt vi kan för att de som begått grova brott som syns i belastningsregistret inte har jobb där de kan utnyttja våra mest utsatta. Om vi som arbetsgivare skulle efterfråga belastningsregister vart tredje år, tror vi att vi skulle kunna trygga verksamheten mer och undvika att vissa brott begås i verksamheten.

Det är djupt bekymrande och beklagligt att vi inte fått gehör för vårt förslag. För Moderaterna är invånarnas trygghet alltid högsta prioritet. Vi kommer därför även framöver att fortsätta driva frågan.

Pernilla Tornéus (M), 2:e vice ordförande i Kommunstyrelsen, Växjö kommun

Anton Olsson (M), 2:e vice ordförande i Utbildningsnämnden, Växjö kommun

Sofia Stynsberg (M), 2:e vice ordförande i Omsorgsnämnden, Växjö kommun

Annons
Annons
Annons
Annons