Annons

Debatt: ”Moderaterna och Tidöpartierna börjar äntligen lägga om skolpolitiken”

”Moderaterna utvecklar framtidens skolpolitik”, skriver Katarina Tuneskog (M), andra vice ordförande i utbildningsnämnden i Alvesta kommun.
Debatt • Publicerad 26 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Barn vill lära sig, de vill lyckas – bara de får rätt förutsättningar.”, skriver Katarina Tuneskog (M). Bilden: En elev sitter i skolbänk i klassrum och pluggar.
”Barn vill lära sig, de vill lyckas – bara de får rätt förutsättningar.”, skriver Katarina Tuneskog (M). Bilden: En elev sitter i skolbänk i klassrum och pluggar.Foto: Henrik Montgomery/TT

Skolan ska vara en plats där “alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö”. Men verkligheten talar ibland ett annat språk.

Få kan ha missat att den svenska skolan har tappat mark och vissa talar till och med om en skolkris. År efter år har skolan brottats med många problem. Elevresultat som sjunker, fler elever som har svårt att läsa och räkna, alarmerande frånvarosiffror, en psykosocial problematik, socioekonomiska bakgrund som försvårar och det är brist på rätt resurser och insatser för att nämna några saker. Från de som jobbar i skolan hör man om den dåliga arbetsmiljön och frustrationen att inte kunna ge barnen rätt hjälp när det behövs.

Annons

Utbildningsväsendet börjar med förskolan. Förskolan ska vara en pedagogisk verksamhet där förskolelegitimerad, kunnig och stolt personal jobbar och trivs. En miljö med massor av böcker, lek, rörelse och stimulans i gruppstorlekar där personalen hinner med alla barn. När grundskolan stundar krävs det välutbildade och engagerade lärare i bra lärmiljöer. De som gått och fått en förstklassig lärarutbildning och som står väl rustade när de får sin nya klass. När de i sin tur larmar om att ett barn inte hänger med ska det stå en speciallärare där. Barn vill lära sig, de vill lyckas – bara de får rätt förutsättningar.

Genom åren uppåt ska barnen möta behöriga och undervisningsskickliga lärare som har tid och engagemang att planera de bästa lektionerna. I klassrummen ska det finnas bra läromedel och litteratur där barnen kan läsa, arbeta och utvecklas. Ett skolbibliotek ska vara en självklarhet.

”Dessa barn har ibland redan tappat hoppet och dömer ut sig själva som misslyckade för specialläraren, stödet eller elevhälsan fanns inte där i tid.”

Samtidigt behövs också viktiga samarbeten. För den elev som behöver ska en gedigen elevhälsa finnas där, för den som behöver ännu mer ska socialtjänsten tidigt få gripa in och stötta. Dessutom måste vi politiker skapa förutsättningar. Vi måste prioritera skolan och vi måste prioritera lokaler. Det måste vara långsiktig planering för att tidigt möta barnkullar samt verka för en riktigt bra arbetsmiljö för alla inblandade.

Så här vill vi moderater att skolan ska vara – även om vi inte tagit upp allt här. Men en av de viktigaste och förebyggande åtgärderna för att alla elever ska lyckas är tidiga insatser. Idag hjälper vi väldigt många barn alldeles för sent. Dessa barn har ibland redan tappat hoppet och dömer ut sig själva som misslyckade för specialläraren, stödet eller elevhälsan fanns inte där i tid.

De senaste årens skolpolitik har saknat riktning och med alldeles för få lösningar vilket innebär att utbildningspolitiken behöver revideras. Glädjande nog har regeringen tagit skolproblematiken på allvar.

Förra året bytte Sverige regering och tillsammans med Tidöpartierna börjar vi äntligen lägga om skolpolitiken med större fokus på inlärning, läsning och faktakunskap. Här finns flera saker som bidrar till att ge den svenska skolan en rejäl skjuts i rätt riktning. Det är anslag till bemannade skolbibliotek, stärkt tillgång till att köpa in böcker och läromedel – alltså en ordentlig lässatsning för att motverka läskrisen. Det är akutskolor för elever med särskilda behov, fler speciallärare, spetsubildningar och skolsociala team, stärkt samarbete mellan socialtjänst skola polis och helrenovering av friskolesystemet samt flera andra åtgärder.  Men det behövs mer och fler utredningar är igång för att ytterligare förbättra.

För vi moderater vill förändra och förbättra – både kommunalt och nationellt ska vi göra skillnad. Tillsammans med Tidöpartierna reviderar vi Sveriges skolpolitik – skolan ska bli riktigt bra igen.

Katarina Tuneskog (M), andra vice ordf utbildningsnämnden, Alvesta kommun

Annons
Annons
Annons
Annons