Annons

Debatt: ”Riskkapitalbolag passar inte som utförare inom vård och omsorg”

”Det skapar risk för så kallade gräddfiler i vården, där de som betalar privat får vård först.” Det skriver tre PRO-ordföranden i Växjö i en debattartikel.
Debatt • Publicerad 4 juli 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor och betalas efter förmåga, solidariskt via skattsedeln.” Genrebilden: En vårdplats på Skånes Universitetssjukhus (SUS) i Malmö.
”Hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor och betalas efter förmåga, solidariskt via skattsedeln.” Genrebilden: En vårdplats på Skånes Universitetssjukhus (SUS) i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Vård på lika villkor betyder att det är behoven som ska styra. Hälso- och sjukvård ska ges på lika villkor och betalas efter förmåga, solidariskt via skattsedeln. Numera kan landsting och regioner sälja eller lägga ut sjukhus på entreprenad till företag som driver verksamheten med vinst. De privat drivna sjukhusen och vårdcentraler kan ta emot patienter inom den offentligt betalade sjukvården och patienter vars vård betalas via exempelvis privata sjukförsäkringar.

Det skapar risk för så kallade gräddfiler i vården, där de som betalar privat får vård först. Så skapas ett A- och B-lag bland vårdbehövande, vilket är motsatsen till vård på lika villkor. Detta innebär en stor risk för vården av våra äldre, då dessa privatdrivna sjukhus och vårdcentraler betalas av skattebetalarna och dessa kostnader riskera att utarma ekonomin för den offentligt drivna vården.

”Istället prioriteras de som inte kräver mycket tid och stora resurser.”
Annons

Svensk sjukvård håller fortfarande god kvalitet. Men vi i PRO ser med oro på utvecklingen. Vårdköer, personalbrist, larm om minskade sjukvårdsplatser, problem inom akutvården med mera når oss i stort sett dagligen. Covid-pandemin borde varit en väckarklocka för satsningar på vård och omsorg men istället växer problemen. PRO anser att sjukvården och äldreomsorgen aldrig ska styras av vinstintresse.

Riskkapitalbolag, med snabba vinster som överordnat intresse, passar inte som utförare inom vård och omsorg.

Lagen om valfrihetssystem, LOV, gör att kommuner och landsting/regioner kan överlåta vård och omsorg till privata utförare – men kvar finns förstås att det fortfarande är vi skattebetalare som står för finansieringen. LOV innebär ju också att vilka företag som helst kan etablera sig i en kommun. Det leder ofta till en överetablering nu och i slutändan tomma lägenheter i det kommunala beståndet. Alla dessa privata alternativ som kommit till stånd på senare tid har mycket höga hyror, vilket leder till att kommunen får subventionera eftersom alla har rätt att ha kvar en viss summa till övriga kostnader.

När lönsamheten är avgörande är risken stor att vårdgivare försöker välja bort vårdtagare som inte betraktas som lönsamma. Istället prioriteras de som inte kräver mycket tid och stora resurser. De som drabbas blir då äldre med många sjukdomar, kroniskt sjuka, psykiskt sjuka och funktionsnedsatta.

PRO fortsätter att arbeta för de äldres rättigheter, mot åldersdiskriminering och för en pension att inte bara överleva på – utan leva på.

Ingemar Almkvist, ordförande PRO Kronoberg

Elsa Jönsson, ordförande PRO Växjös samorganisation

Eva-Britt Svensson, ordförande PRO Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons