Annons

Debatt: ”Simhallskonsulten har lurat politiker i Växjö”

Lennart Burde för Växjö Forum frågar i en debattartikel om Växjöpolitikernas förtroende för simhallskonsulten Mille Örnmark.
Publicerad 12 juni 2023
”Det är uppenbart att politiker fortfarande tror på konsulten som vill att simhallen i framtiden bara skall användas för torra aktiviteter?”, skriver Lennart Burde.
”Det är uppenbart att politiker fortfarande tror på konsulten som vill att simhallen i framtiden bara skall användas för torra aktiviteter?”, skriver Lennart Burde.Foto: Urban Nilsson

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet arbetade under åren i opposition för att bevara och bygga till simhallen. Nu föreligger plötsligt två förslag till inriktningsbeslut. Ett förslag som innebär att man bygger till simhallen söderut med en 50-metersbassäng, till en bedömd kostnad av 900 miljoner. Det andra alternativet är att bygga en helt ny simhall, förmodligen på Bäckaslöv. Kostnaden för det alternativet beräknas till 600 miljoner. Hur en renovering och tillbyggnad av befintlig simhall kan bli 300 miljoner dyrare än nybyggnad skapar många frågetecken.

Det är uppenbart att politiker fortfarande tror på konsulten som vill att simhallen i framtiden bara skall användas för torra aktiviteter? Konsulten i fråga, Mille Örnmark på WE-group, har just avslöjats av TV4:s Kalla Fakta som en bluff. Mille Örnmark har lurat politiker inte bara i Växjö, utan på många fler ställen runt om i Sverige.

Annons

Trots ett tydligt ifrågasättande från Simhallsgruppen fördjupades samarbetet med WE-Group och Mille Örnmark. Anna Tenje sa i Smålandsposten i oktober 2021 att förtroendet för Mille Örnmark var högt och att det inte fanns någon jävsituation, trots att WE-group tidigare gjort alla simhallsförslag i Växjö kommun.

”Var finns den politiska klokheten?”
Lennart Burde, Växjö forum, här inför regionfullmäktige vid ett tidigare sammanträde.
Lennart Burde, Växjö forum, här inför regionfullmäktige vid ett tidigare sammanträde.Foto: Elvedin Basic

När icke sakkunniga politiker fattar inriktningsbeslut på vaga grunder så tas rapporter fram för att stödja inriktningsbeslutet. Politiker verkar fortfarande vara fast i WE-group och Vöfab:s (Växjö fastighetsförvaltning AB, reds. anm.) ombyggnadsförslag som var synnerligen dyrt, komplicerat och skadade den löpande verksamheten och förstörde simhallens arkitektur.

Det har inte funnits någon vilja att ta fram ett seriöst förslag på en tillbyggnad söderut, utan att förstöra den befintliga simhallen. I stället har man anlitat, visar det sig nu, en ”bluffkonsult” som säger att simhallen skall torrläggas och att alla tidigare förslag till om- och tillbyggnad ”är hål i huvudet”. Vilket kommunen verkar ha accepterat.

När Vöfab tidigare själva räknade på kostnaden för ombyggnaden kom man fram till kostnaden 90 000 kronor per kvadratmeter, vilket är mer än dubbelt så mycket som kostnaden för att bygga nytt. När en seriös extern konsult gjorde en utredning som bekräftade Simhallsgruppens kostnadsbedömning, lämnades den utan åtgärd eller kommentar.

Innan man bygger nytt måste man veta vad man skall göra med det gamla. Oförmågan att bevara och vidareutveckla det man har är slående.

Det förslag som Simhallsgruppen tidigare redovisade kostade inte mer än 600 miljoner enligt en seriös konsult. Då kan också äventyrsbadet och 2000 kvadratmeter föreningslokaler leva vidare.

Varför vill inte politiker seriöst tala om Simhallsgruppens förslag? Varför finner man Mille Örnmark mer trovärdig? Var finns den politiska klokheten?

Lennart Burde, Växjö forum

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons