Annons

Debatt: ”Stoppa centraliseringen av sjukvården”

”Vi kräver att utredningen kastas i papperskorgen”, skriver Gusten Mårtensson (C), kommunalråd Älmhults kommun, och Lars-Ove Johansson (C), kommunalråd Ljungby kommun, om utredningsförslaget att lägga ner akutsjukvården i Ljungby.
Debatt • Publicerad 13 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt ett nyligen presenterat utredningsförslag skulle Ljungby lasarett kunna bli av med akutsjukvården.
Enligt ett nyligen presenterat utredningsförslag skulle Ljungby lasarett kunna bli av med akutsjukvården.Foto: Calle Rydqvist

Akutsjukvården i Ljungby är numera hotad på riktigt och vården i allmänhet verkar riskera att flyttas allt längre bort från invånarna i västra Kronoberg efter S-M-majoritetens agerande.

Centerpartiet accepterar inte den nya utredning som S-M i Region Kronoberg nu låtit lägga fram. Det var tidigt tydligt att fler perspektiv behöver belysas för att ge en helhetssyn, till exempel hur man kan stärka vårdcentralerna, tyvärr tog inte majoriteten detta på allvar. Redan när utredningen publicerades skadade den allvarligt förtroendet för sjukvården och för framtidsutsikterna för akuten i Ljungby.

Annons

Vi kräver att utredningen kastas i papperskorgen. Vi kräver att Ljungby lasarett blir självständigt och får egen sjukhusledning omgående. Vi kräver involvering av kommunerna i västra länsdelen i planering och utveckling av en närmare och decentraliserad sjukvård när vi inte är under hot om nedläggning av akuten.

”Det får vara slut med alla ”om”, ”men” och ”kanske.””

Bara att andas om att det kanske finns alternativ till att ha två akutsjukhus i länet gör att stor skada redan är skedd. Det är samma princip som gäller i diskussionen om små skolor (ofta på landsbygden) som ska stängas för att det påstås spara pengar: Så fort man börjar så tvivel om framtiden så skapar det en oro som gör att man kanske inte flyttar till orten, personal söker inte jobb på enheten som kanske ska stängas, företagen vågar kanske inte satsa i den delen av länet eller kommunen. Långsamt skapar politiken en smygnedläggning utan att ha fattat några klara beslut vilket är helt förödande för de som berörs. På samma sätt som vissa partiers agerande redan skadat landsbygden genom sitt agerande i skolfrågan sista året, skadar man nu hela västra delen av Kronoberg i samverkan med S kring sjukvården.

Tyvärr är vi inte förvånade då majoriteten redan i sitt samarbetsavtal öppnade för nedläggning av akuten i Ljungby genom sin passus att man ska ”göra allt man kan” för två akutsjukhus. Nu finns tyvärr också de konkreta förslagen framme och (smyg)nedläggningen verkar ha börjat.

Vi i Centerpartiet ser en annan väg och vi har redan tillsammans med KD och L lagt skarpa förslag om utveckling i regionstyrelsen, tyvärr snabbt nedröstade av majoriteten.

Det får vara slut med alla ”om”, ”men” och ”kanske.” Våra krav kvarstår: Självständiga sjukhus och en decentraliserad och nära sjukvård inklusive akutmottagning både i Ljungby och Växjö. Det är så vi utvecklar hela Kronoberg!

Gusten Mårtensson (C) kommunalråd Älmhults kommun

Lars-Ove Johansson (C) kommunalråd Ljungby kommun

Annons
Annons
Annons
Annons