Annons

Debatt: ”Varför ska vi tvinga vår personal att betala dyra p-avgifter?”

Anton Olsson (M), oppositionsråd, skriver i en debattartikel att S-styrets beslut om att avgiftsbelägga parkeringar vid förskolor riskerar att drabba personalen.
Debatt • Publicerad 22 juni 2024
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anton Olsson (M), ledamot kommunfullmäktige i Växjö.
Anton Olsson (M), ledamot kommunfullmäktige i Växjö.Foto: Jonas Engman

S-styret i utbildningsnämnden drev på juni-nämnden igenom ett beslut om att reglera parkering på kommunens skolor och förskolor. På sikt kommer detta innebära att de medarbetare som behöver ta bilen för att kunna utföra sitt arbete behöver betala en avgift för att parkera vid sin arbetsplats. Detta är något som vi i Allians för Växjö ställer oss kritiska till.

Styret har sedan tidigare beslutat om att utöka zon 2 vilket gör att vissa skolor hamnar inom den parkeringszonen. När man nu även väljer att reglera flera förskolors och skolors parkeringar med framtida avgiftsbelagda tillstånd, riskerar många av våra medarbetare och elever att få en mer ansträngd ekonomisk situation.

”All vår personal bor inte i Växjö stad och för många är det omöjligt att få ihop vardagen om de inte använder sig av bilen”
Annons

Om våra elever och medarbetare ska betala samma avgift som det idag är i zon 2 kan de välja på att betala 40 kronor per dag eller 800 kronor i månaden. Under ett arbetsår skulle en lärare i så fall behöva betala för ungefär 10 månader och det skulle då innebära 8000 kronor mindre i plånboken varje år. Det kommer märkas. Det underlättar inte arbetet med alla de insatser som görs för att behålla och nyrekrytera personal.

Vi beklagar att S-styret fattar beslut efter beslut som är i en alltmer bilfientlig riktning. All vår personal bor inte i Växjö stad och för många är det omöjligt att få ihop vardagen om de inte använder sig av bilen. Att lägga till en avgift som i realiteten innebär 800 kronor mindre i plånboken i månaden tycker vi inte är rimligt.

Vi har förståelse för att det är en svår parkeringssituation på vissa av våra enheter, med många obehöriga som parkerar. Vi tror dock inte att vår personal tycker att det är en god idé att de ska få ta kostnaden för kommunens bilfientliga politik. Eftersom S-styret redan tidigare i vår fattat beslut om utökning av zon 2, vilket vi var emot, så hamnar några av våra förskolor och skolor i kläm redan som det är. Antingen kan vår personal på dessa skolor behöva förmånsbeskattas eller betala dyra parkeringsavgifter.

Vi beklagar detta och valde därför att avstå från att vara delta i beslutet om reglering av parkering vid kommunala förskolor och skolor.

Anton Olsson (M), oppositionsråd och 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons