GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Den nära vårdens framtid handlar inte bara om storleken på budget

Nära vård är ett begrepp som många pratar om i dag men man menar nog lite olika saker. Många tror att det enbart handlar om en utbyggnad av nuvarande primärvård.
Roland Gustbée (M) skriver om den nära vården och bemöter bland annat den kritik som riktats mot Sironarapporten. ”Den beskriver olika scenarier som ett underlag för våra beslut”, skriver han.
Roland Gustbée (M) skriver om den nära vården och bemöter bland annat den kritik som riktats mot Sironarapporten. ”Den beskriver olika scenarier som ett underlag för våra beslut”, skriver han.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det talas om att vi ska anställa fler läkare i allmänmedicin så att det går färre patienter per allmänspecialist. Det råder stor brist på allmänspecialister och redan idag betalar Region Kronoberg högre lön till allmänspecialister och ST-läkare inom allmänmedicin än till andra specialiteter. Det har visat sig fungera men det tar tid. Vi har i dag fler ST-läkare i primärvården än någonsin men i snitt tar det cirka sex år att bli färdig specialist.

Samtidigt vet vi att på sikt kan vi inte fortsätta att göra mer av samma. En åldrande befolkning gör att allt de i arbetsför ålder ska ta hand om allt fler. Då måste effektiviteten öka på annat sätt än genom att anställa fler. Det ska vi göra på flera sätt.

Digifysisk vård innebär att vården ska ges digitalt när det är möjligt och fysiskt när det behövs. Med hjälp av digitala verktyg för egenvård, triage, tidsbeställning, beslutsstöd, planering, taligenkänning mm kan vården bli mer effektiv. Ju fler som använder dessa verktyg, desto mer resurser friställs till dem som inte klarar av den nya tekniken. Dessutom blir kvaliteten i våden bättre genom bättre kunskapsstyrning.

Personcentrerad vård där patienten blir en aktör i sin egen vård sätter fokus på patienten i stället för vårdapparaten. Här är fast vårdkontakt, fast läkarkontakt och patientkontrakt viktiga delar för att göra resan i vården mer begriplig och smidig så att patienterna inte hamnar mellan stolarna.

Förebyggande och hälsofrämjande insatser är billiga och bidrar till att patienten inte blir sjuk eller får ett förvärrat tillstånd. Det kan handla om kost, motion, läkemedelsgenomgångar, screening och riktade hälsosamtal. De riktade hälsosamtalen ska äntligen komma igång till hösten och ska breddinföras under nästa år så att de är tillgängliga på alla vårdcentraler.

Rätt använd kompetens innebär att vi på ett flexibelt sätt arbetar med de resurser vi har. På vissa kliniker sitter idag sjuksköterskor och bokar och bokar om tider åt patienter, som de antingen skulle kunna göra själva eller göra med hjälp av en medicinsk sekreterare eller en undersköterska. Genom att flytta arbetsuppgifter mellan olika yrkeskategorier frigörs resurser som i dag går till att betala dyrbar hyrpersonal.

Den nära vården bedrivs inte bara av vårdcentralerna utan även av kommunal sjukvård, ambulans, hembesök från sjukhusen och digifysisk vård som utgår från sjukhusens öppenvård.

Till sist några ord om Sironarapporten som Carl-Olof Bengtsson med fler kritiserar. Rapporten är inte en plan eller ett antal alternativa planer för hur vården i Region Kronoberg ska utvecklas. Den beskriver olika scenarier som ett underlag för våra beslut. Nu diskuteras rapporten i verksamheten så att våra medarbetare får lämna synpunkter på rapportens slutsatser. Först när det är klart ska vi politiker fatta beslut om den framtida utvecklingen. Det lär varken bli alternativ 1 eller 2 utan en sammanvägning av rapportens slutsatser scenarier, medarbetarnas synpunkter och önskemål samt de ekonomiska ramarna.

Roland Gustbée (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

"Den nära vården bedrivs inte bara av vårdcentralerna utan även av kommunal sjukvård, ambulans, hembesök från sjukhusen och digifysisk vård som utgår från sjukhusens öppenvård."

Läs mer