unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Det är dags att höja friskvårdsbidraget

Det är verkligen hög tid att höja friskvårdsbidraget i Region Kronoberg. Det skriver Henrietta Serrate (S) och Robert Olesen (S).
”Genom att höja friskvårdsbidraget ges fler medarbetare möjlighet till fler hälsofrämjande aktiviteter”, skriver debattskribenterna.
”Genom att höja friskvårdsbidraget ges fler medarbetare möjlighet till fler hälsofrämjande aktiviteter”, skriver debattskribenterna.
Foto: ERIK M≈RTENSSON / TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Friskvårdsbidrag är en av de förmåner Region Kronoberg som arbetsgivare erbjuder medarbetarna för att underlätta och uppmuntra till hälsofrämjande aktiviteter.

Friskvårdsbidraget kan, beroende på hur det används, bland annat förebygga arbetsrelaterade belastningsskador och öka den psykiska hälsan – bra effekter både för enskilda medarbetare och för regionen som arbetsgivare. Idag ligger friskvårdsbidraget i Region Kronoberg på 1 200 kronor – ungefär hälften så mycket som våra i grannregioner.

Det är verkligen hög tid att höja friskvårdsbidraget i Region Kronoberg. Om detta skickade vi socialdemokrater in en motion i början av maj. Det finns flera anledningar till att det bör höjas, två av dem vill vi lyfta här.

Den viktigaste anledningen är att ge fler medarbetare möjlighet till hälsofrämjande aktiviteter. Bara hälften av regionens medarbetare nyttjar friskvårdsbidraget. En del i det kan vara ekonomi, helt enkelt att man inte har råd. Gymkort och andra typer av friskvårdsaktiviteter är inte alltid billigt. Genom att höja friskvårdsbidraget ges fler medarbetare möjlighet till fler hälsofrämjande aktiviteter. Ekonomi ska aldrig sätta stopp för god hälsa!

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

En annan anledning är just den att vi ligger långt efter våra grannregioner. Även om nivån på friskvårdsbidraget kanske inte har störst betydelse ur rekryteringssynpunkt kan det ändå påverka arbetssökandes bild av Region Kronoberg som arbetsgivare. Sämst villkor är aldrig en fördel.

Så sent som i februari i år höjde exempelvis Region Blekinge sitt friskvårdsbidrag till 2 000 kronor. Och strax efter att vi i början av maj lämnade in vår motion till Region Kronoberg har flera regioner runt om i landet också meddelat att de gör särskilda satsningar på höjt friskvårdsbidrag kopplat till Coronapandemin. Två exempel är Region Sörmland som höjer till 5 000 kronor och Region Örebro som höjer från 1 000 kronor till 3 000 kronor. För att ge våra medarbetare möjlighet till återhämtning framöver behövs såklart satsningar inom flera områden, men friskvårdsbidrag är ett av dem.

För oss socialdemokrater är det viktigt att en höjning av friskvårdsbidraget inte påverkar den årliga lönerevisionen – alltså medarbetarnas årliga lönehöjning - negativt. Att satsa på höjt friskvårdsbidrag måste göras separat. Samtidigt har vi stor respekt för det ekonomiska läget både innan och efter Coronapandemin. Hur stor höjningen ska vara vill vi därför diskutera med övriga partier. Vi är också öppna för att höjningen görs i flera steg.

Vi hoppas och tror att alla regionpolitiker håller med oss om att det är dags att höja friskvårdsbidraget för Region Kronobergs medarbetare och att det kan ske skyndsamt.

Henrietta Serrate (S), 2:e vice ordförande i regionstyrelsen

Robert Olesen (S), 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Lantbrukare hotas av böter för magra kor: ”Jag får väl slå ihjäl dem”

Jordbruk

Lantbrukare hotas av böter för magra kor: ”Jag får väl slå ihjäl dem”

Kritiserad lantbrukare om de magra korna. Han riskerar 5 000 kronor i vite för brister i djurhållningen.

Affärsliv: 18 anställda varslas på möbelföretaget

Affärsliv

Affärsliv: 18 anställda varslas på möbelföretaget

Vd:n varslade 18 anställda om uppsägning. Beror inte bara på coronapandemin.

Förre landshövdingen Lars-Åke Lagrell har avlidit

1940-2020

Förre landshövdingen Lars-Åke Lagrell har avlidit

Styrde svensk fotboll i 20 år – var landshövding i Växjö

Valerie Kyeyune Backström skildrar amerikanska miljöer känsla för detaljer.

Kultur

Lyxhustrun i Los Angeles fångas med detaljer

Debutanten Valerie Kyeyune Backström gräver djupt i ytligheten.

Flera män misshandlade på fest – ännu ingen gripen

Tingsryd

Flera män misshandlade på fest – ännu ingen gripen

Polisen larmades till en tillställning vid bygdegård i Tingsryd.

Historisk byggnad brann ner: ”Oerhört sorgligt”

Älmhult

Historisk byggnad brann ner: ”Oerhört sorgligt”

Under söndagsmorgonen brann Gärsdlevargens koja ner.