Det är fullt möjligt att bygga billigare

Som Växjöbostäders styrelseordförande Anders Bengtsson (C) skriver i sitt repliksvar den 2 februari har jag förståelse för att nybyggnation inte hamnar på samma hyror som begagnade. Att påstå att det inte är möjligt att bygga billigare är något jag fortfarande motsätter mig, liksom många andra med mig.
Replik • Publicerad 6 februari 2018
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är också väldigt lustigt att både Anders Bengtsson och Växjöbostäders VD Maria Säterdal påstår att det bara finns val mellan att bygga dyrt eller inte alls.

Det finns ju städer som faktiskt lyckas. I Skövde byggs det med en månadshyra på 4 200 kronor, och i Örebro ges rabatt på hyran eftersom räntan är låg. Att politikerna sätter sig i ambitionsnivån ”än så länge är vi inte dyrast i Sverige, så då är det rätt okej” är djupt oroande. Då frågar jag mig själv ännu en gång: vad är det som gör att Växjö inte klarar av utmaningen?

Att inte får mer förklaring än att kalkyler måste gå ihop och att det finns en beslutshierarki räcker inte med den ambitionsnivån som sätts i dag. Markpriset skulle möjligtvis kunna vara dyrare i Växjö än i andra städer. Då skulle ju kommunen kunna subventionera så att bostadsbolagen som vill bygga studentbostäder får större möjlighet att kunna bygga billigare, och därmed billigare hyra.

Med de förutsättningar som Växjöbostäder har enligt ägardirektivet förstår jag varför vi får orimliga hyror. Hyror som inte främjar studenters ekonomiska hållbarhet, utan som i stället skapar en stor otrygghet. Är Växjö då en stad att växa och utvecklas i som studenter? Det här är förutsättningar politiker i allra största grad kan påverka, om de vill, och därmed skapa trygga boenden för våra framtida studenter.

Patrik Henriksson, student vid Linnéuniversitetet