GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är insatserna som gör skillnad

Det är beklagligt men föga förvånande att Vänsterpartiet sällar sig till opportunism och populism när det kommer till skolutvecklingen i Växjö kommun. Ni skriver det själva, ni sätter er tilltro till att mer pengar är det viktiga, men det som betyder något är vad som görs med de resurser som tilldelas. Det spelar nämligen ingen roll hur mycket pengar vi tilldelar våra skolor om det inte går till rätt saker.
Replik • Publicerad 24 februari 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blågröna Växjö svarar på Vänsterpartiets debattartikel om skolan i Växjö kommun.
Blågröna Växjö svarar på Vänsterpartiets debattartikel om skolan i Växjö kommun.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Växjö kommun har utmaningar när det gäller likvärdighet och segregation. Likvärdighet handlar i grunden om att få lika goda förutsättningar för alla barn och elever att nå sin fulla potential. Vänsterpartiet tenderar till att förenkla frågan till att det bara handlar om pengar. Blågröna Växjö fokuserar däremot på helheten, insatserna och individens möjlighet att påverka sin egen situation.

Vi har därför under flera år byggt upp ett framgångsrikt arbete med tidiga insatser, satsat på kompetensutveckling av personal med inriktning på specialpedagogik och återkommande höjt skolpengen till undervisning. I år inleder vi ett treårigt samverkansprojekt med Skolverket vars mål är förbättra förutsättningarna för de barn och elever med annat modersmål än svenska. Vi utreder även förutsättningarna förstärka språkträningen redan inom förskolan för att ge alla barn möjlighet till en bra start.

Under 2021 har vi dessutom beslutat om ett rejält åtgärdspaket för att stärka likvärdigheten, minska skolsegregation och öka barn och elevers hälsa och välmående. Det syns genom årets; utredning om att ta fram en plan och förslag på åtgärder mot skolsegregation, uppföljning av den socioekonomiska fördelningens effekter inom grundskolan. För att öka likvärdigheten lägger vi även ett särskilt fokus på skolor som har försvårande socioekonomiska elevsammansättningar i syfte att förbättra skolornas och elevgruppernas möjligheter att nå målen.

Likvärdighet handlar dock om så mycket mer än bara skolan, så som hälsa, uppväxtförhållande och samhällskontext som påverkan av pandemin. Våra skolor arbetar brett med att fånga upp problematik i och runt hemmet genom aktivt samarbete med familjecentralerna, socialtjänst och andra berörda aktörer. Hälsotillståndet är fundamentalt för att kunna prestera därför har vi arbetat fram en ny organisation för barn och elevhälsa och fortsätter arbetet med hur vi på bästa sätt arbetar för våra barn och elevers välmående.

Skolan har ett viktigt kompensatoriskt uppdrag. Därför har vi långsiktigt förstärkt arbetet med tidiga insatser genom att sänka gränsen för vad som krävs för återrapportering till rektor. Det ter sig naturligt att det på kort sikt ger en ökning, men på grund av att fler barn och elever får tidigt stöd. Tycker Vänsterpartiet att det i det här fallet vore bättre med en god statistik än att ge dessa barn och elever den hjälp och stöd när de behöver?

När det gäller överskottet för 2020 satsade vi 20 miljoner på skolan genom exempelvis nya läromedel, kompetensutveckling och utomhuskläder till förskolepersonal. Mer pengar gör alltså nytta där de behövs, inte bara för att. Frågan vi ställer oss, vill Vänsterpartiet bara tilldela mer pengar eller vill ni som vi hjälpa barn och ungdomar på riktigt och så tidigt som möjligt? För oss är det viktigare med barns möjlighet till en god utveckling redan från våra barns första steg i förskolan.

För Blågröna Växjö i utbildningsnämnden

Pernilla Tornéus (M), Torgny Klasson (L), Tina Sturesson (C), Åsa Björkman (KD) och Magnus Folcker (MP)

”Vill Vänsterpartiet bara tilldela mer pengar eller vill ni som vi hjälpa barn och ungdomar på riktigt och så tidigt som möjligt?”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.