Annons

Det behövs ett maktskifte i Växjö

Vid varje årsskifte finns det tid för eftertanke, reflektion men även för planering framåt. 2022 har nu kommit en bit på vägen. Vi längtar efter och väntar på att pandemin efter två år ska släppa greppet om oss. 2022 är ett spännande år på många sätt, inte minst är det valår. De flesta val brukar benämnas som ödesval, så även detta. Det politisk landskapet är förändrat men vi socialdemokrater är tydliga med våra värderingar. Vi kommer aldrig samarbeta med eller bilda regering med Sverigedemokraterna. Det gäller även här i Växjö kommun.
Debatt • Publicerad 4 februari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Lauber och hennes partivänner ser fram emot att träffa kommunens invånare och diskutera framtidens Växjö
Malin Lauber och hennes partivänner ser fram emot att träffa kommunens invånare och diskutera framtidens VäxjöFoto: LENA GUNNARSSON

Socialdemokraterna har just nu vind i segel och vår statsminister Magdalena Andersson har högt förtroende. Vi är dock fullt medvetna om att den opinionsundersökning som verkligen gäller är den som äger rum den 11 september. Självklart hoppas och tror jag att Socialdemokraterna fortsätter att regera Sverige efter valet. Socialdemokraterna ska vända på varje sten för att bryta segregationen och knäcka gängen. Vi ska ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Vi ska leda klimatomställningen genom att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle och skapa framtidens jobb.

Det har gått bra för Växjö, tack vare statsbidrag från den socialdemokratiskt ledda regeringen har vi under de senaste två åren gjort överskott på över 500 miljoner. Tyvärr märks inte dessa stora överskott i våra verksamheter. Trots stora tillskott från regeringen till skolan föll vi återigen i Lärarförbundets ranking ”Bästa skolkommun” från plats 179 till plats 207 av landets 290 kommuner. Alldeles för många elever i årskurs tre kan inte läsa och cirka 300 elever saknar behörighet till gymnasiet. Varje år.

Annons

Även omsorgen har fått tillskott från regeringen men i Växjö är det svårt att komma in på särskilt boende. Enligt en granskning som gjordes av Aftonbladet sticker Växjö ut som en av de kommuner där många personer fått avslag när de sökt plats till särskilt boende. Kommunala äldreboende stängs och våra medarbetare har scheman där de måste jaga minuter. Så ser det ut i Växjö kommun med en moderatledd majoritet.

Socialdemokraterna i Växjö vill vända den negativa utveckling vi ser inom skolan och omsorgen, men för det behövs ett maktskifte. Växjö är en bra plats att bo, verka och leva på, men vi ser hur skolan och omsorgen brottas med problem, hur lärare inte har de verktyg de behöver och hur allt fler verksamheter privatiseras. Det vill vi stoppa. Vi vill ha rådighet och kontroll över välfärden och våra gemensamma tillgångar. Vi vill bryta segregationen så att fler känner ett sammanhang och vill bidra med kommunens utveckling. Det ska vara tryggt att leva i hela kommunen. Ingen invånare ska känna att den lämnas efter, oavsett var man bor.

Socialdemokraterna är övertygade om att genom att satsa på skolan och omsorgen och genom att erbjuda våra medarbetare en god arbetsmiljö kan vi leverera välfärd till dem som behöver den mest. Pengarna ska inte läggas på hög. Det är i våra verksamheter vi ska investera våra pengar – där gör de bäst nytta.

Allt fler blir medlemmar i Socialdemokraterna. Det är viktigt, för ju fler vi är desto starkare blir vi och det är tillsammans vi kan skapa förändring. Den 11 september 2022 är det val. Jag och mina partivänner ser fram emot att träffa kommunens invånare och diskutera framtidens Växjö. Socialdemokraterna i Växjö vill arbeta för en ansvarsfull ekonomi och en välfärd man kan lita på. Vi är förberedda på ett maktskifte och redo att ta över.

Malin Lauber (S), kommunalråd

Annons
Annons
Annons
Annons