GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det brottsförebyggande arbetet i Kronoberg måste ge effekt

Kronobergs kommuner har stor potential att bidra till minskad brottslighet, men den nya lagen om kommunernas brottsförebyggande ansvar riskerar att bli ett tomt slag i luften. För att vi ska veta om arbetet gör någon verklig skillnad måste effekterna utvärderas, skriver representanter för stiftelsen nattvandring.nu.
Debatt • Publicerad torsdag 06:00 • Uppdaterad fredag 09:53
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: nattvandring.nu

Brottsligheten är ett problem för oss alla, i Kronoberg såväl som i resten av Sverige. Många brottsutsatta lever med rädsla och oro under lång tid och enligt Nationella trygghetsundersökningen oroar sig nästan hälften av svenskarna i stor utsträckning över brottsligheten i samhället.

Brottsligheten har också stora samhällsekonomiska konsekvenser. Enligt en studie av HUI Research uppgår näringslivets kostnad för brottsligheten antagligen till mer än 100 miljarder kronor per år. En annan studie av bland andra nationalekonomen Ingvar Nilsson visar att kostnaden för en enskild våldshändelse kan vara så stor som 75 miljoner kronor.

Stiftelsen nattvandring.nu bidrar till att skapa trygghet i samhället. Våra 440 lokala nattvandrargrupper genomför drygt 25 000 vandringar per år med hjälp av cirka 60 000 ideellt engagerade vuxna. Vi vet att ett effektivt trygghetsskapande arbete kan göra stor skillnad.

Därför välkomnade vi att regeringen för två år sedan tillsatte en utredning av kommunernas brottsförebyggande ansvar. Utredningen har nu presenterat sitt förslag, och tyvärr kan vi konstatera att det som skulle kunna bli ett oerhört viktigt steg för att minska brottsligheten riskerar att bli ett tomt slag i luften.

Utredningen föreslår att en lag införs som ger kommunerna ansvar för att kartlägga brottsligheten, ta fram en åtgärdsplan och samordna det brottsförebyggande arbetet. Så långt är allting bra. Men i utredningens förslag finns särskilt en allvarlig brist. I lagtexten ställs nämligen inga som helst krav på att kommunerna ska utvärdera effekterna av de insatser som genomförs.

Utan effektutvärdering är det i princip omöjligt att veta hur kommunerna lyckas med sitt brottsförebyggande arbete. Utan utvärdering kan kommunerna heller inte fatta välgrundade beslut om vilka insatser som bör förlängas. Risken är då stor att mycket kraft, tid och pengar läggs på insatser som har osäker effekt på tryggheten.

Nattvandring.nu anser därför att den nya lagen måste ställa krav på att kommunerna utvärderar effekterna av de brottsförebyggande åtgärderna.

Nu ska frågan beredas av regeringen innan en proposition lämnas till riksdagen. Det finns alltså fortfarande möjlighet att göra ändringar i lagförslaget.

Vår fråga till justitieminister Morgan Johansson är därför: Kommer du att justera lagförslaget så att effekterna av kommunernas brottsförebyggande arbete utvärderas?

Jan Karlsen, ordförande stiftelsen nattvandring.nu

Christina Wahlström, Skandias stiftelse Idéer för livet

Johan Nilsson, Bankomat AB

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.