Annons

Det går att ändra demokratiskt fattade beslut – om förnuftet får råda

Apropå protesterna mot avverkningarna i Fyllerydsskogen för att bereda plats för en ny jättetrafikplats säger Malin Lauber att hon sympatiserar med de som protesterar och att nu gäller det att göra bättre framöver. Varför säger hon inte att hon vill riva upp beslutet? Än går det att begränsa skadan. Än går det ju att göra som Region Kronoberg gjorde i sjukhusfrågan. Beslut kan omprövas och avtal kan omförhandlas.
Insändare • Publicerad 12 september 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Delar av Fyllerydsskogen avverkas för att ge plats till Fagrabäcks nya trafikplats.
Delar av Fyllerydsskogen avverkas för att ge plats till Fagrabäcks nya trafikplats.Foto: Jonas Engman

Inte heller de båda partier som säger sig vara emot trafikplatsen, V och Mp, är beredda att begära omprövning av beslutet, att döma av deras inlägg här på Opinion. Och ni andra partier: Är ni så fast i låsta positioner att ni inte kan tänka er en tankepaus för att se om det finns andra lösningar?

Sedan beslutet om Fagrabäcks trafikplats fattades 2017 har mycket hänt. Framför allt har vi fått betydligt mer kunskap om allvaret i klimatkrisen. Tiden vi har på oss att ställa om krymper raskt. ”Vi rusar mot en katastrof, med vidöppna ögon” och vi har nått en era av ”global kokning”, säger FN:s generalsekreterare. Det går för långsamt, mer drastiska åtgärder krävs, säger forskarna. Såväl ovädret Hans framfart som de extrema värmeböljorna och enorma skogsbränderna i andra delar av världen i sommar borde mana till både eftertanke och omprövning av alla beslut som har påverkan på klimatet, även om de var för sig bara skulle vara droppar i havet. Det är dropparna som blir havet.

Annons

I vintras åkte jag Österleden vid rusningstid på eftermiddagen och klockade tiden i kön till sju minuter innan jag var framme i Fagrabäcksrondellen. Skrev en kort insändare om det då. I tisdags (22/8) körde jag samma väg klockan 16.45. Nu tog det fyra minuter. Kön stod aldrig still, utan rullade på i beskedlig fart. Jag tycker det verkar som om trafiken i rusningstid minskat sedan 2017.

Så kära beslutsfattare (i alla partier) och tjänstemän i kommun och på trafikverk:

• Finns det några färska mätningar av trafiken vid Fagrabäcksrondellen?

• Finns någon färsk beräkning av kostnaden för eländet?

• Varför är det viktigare att få bukt med köer som uppträder endast under någon timme i rusningstid och inte är mer än några få minuter långa, än att värna klimat och värdefull natur?

Svara på de frågorna, tack. Och visa framför allt förnuftigt ledarskap och sätt omedelbart stopp för avverkningar och upphandling av entreprenör. Genomför i stället steg ett i fyrstegsprincipen, det vill säga pröva sätt att få ner trafiken så att nuvarande rondell kan behållas. Det är inte gjort oavsett vad (o)ansvariga tjänstemän säger. Både kommunen och Trafikverket borde kunna tänka om.

Rädda klimatet, Fagrabäcksrondellen och Fyllerydsskogen!

Pål Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons