Annons

Det kom ett brev

Den gångna veckan kom ett medlemsbrev från Naturskyddsföreningens ordförande i Sverige, Johanna Sandahl. Hon informerade alla medlemmar om ett mejl från Sverigedemokraternas riksdagskansli daterat 21 oktober. I mejlet efterfrågade man ”exakt vem eller vilka som donerat exakt hur mycket till Naturskyddsföreningen.” Förvånande? Nej, bara följdriktigt!
Insändare • Publicerad 3 november 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.
Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Vi har nyligen genomlevt en valrörelse präglad av populistiska överbud på många områden. De stora ödesfrågorna om klimat och miljö hamnade i glömskans garderob (välvilligt tolkat) eller banaliserades och förnekades (realistiskt tolkat).

Högerpartierna vann valet med knapp marginal. Ulf Kristersson kunde med skohorn klämma ihop en regering bestående av tre förlorare och samtidigt hålla valets vinnare SD ute med hjälp av generösa löften om inflytande.

Annons

Vi har redan sett flera prov på SD:s starka outsiderposition. Partiet har sedan länge lett klimatförnekarligan i landet. I regeringsdeklarationen skrotades Miljödepartementet, förutsättningarna för utbyggnad av vindkraft försämrades, kärnkraftsutbyggnaden prioriterades, biståndet decimerades kraftigt. I den första riksdagsdebatten framträdde en SD-kvinna och förnekade allt vad vetenskap och erfarenhet säger i klimatfrågan samtidigt som hon uppmanade till ökad koleldning.

Nu går alltså partiet ett steg längre och vill veta allt om personer som gett ekonomiskt stöd till Naturskyddsföreningen, vars huvuduppgift är att verka för bevarad natur i samspel med ett hållbart samhälle. I vilket syfte är man ute efter dessa uppgifter?

För att ge möjlighet att kasta sig över ”naturskyddare” av alla kategorier med hat och hot på sociala medier? Det vore stilenligt, men kanske ändå att gå ett steg för långt i nuläget? Nej jag tänker att detta är första steget i ett mera långsiktigt projekt att strypa statliga medel till ideella organisationer. Johanna Sandahl har självklart vägrat att lämna ut uppgifter om privata givare. Företag som stöttar verksamheten finns redan redovisade.

En del av bidragen till Naturskyddsföreningen kommer från Sida för miljöprojekt i Asien, Afrika och Ukraina. Det är välkänt att Sida och biståndspengar sticker i ögonen på högeralliansen, främst SD. Det krävs knappast någon profetisk förmåga för att förutspå den utveckling vi kan förvänta oss när SD håller i trådarna och marionetterna i högerregeringen dansar med.

Christer Petersson, styrelsemedlem Naturskyddsföreningen i Växjö

Annons
Annons
Annons
Annons