Det räcker inte att vi räddat Bromma – också vår flygplats behövs

Varje nedlagd flygplats eller flyglinje sågs som en framgång under den socialdemokratiska regeringens åtta år i Sverige. Det serverades tårta på Miljöpartiets kansli när planerna på att Bromma flygplats skulle läggas ner offentliggjorts.
Debatt • Publicerad 1 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nu blåser det dock äntligen nya och friska vindar för svenskt flyg”, skriver de moderata debattskribenterna.
”Nu blåser det dock äntligen nya och friska vindar för svenskt flyg”, skriver de moderata debattskribenterna.Foto: JONAS LJUNGDAHL

I samband med pandemin blockerade Miljöpartiet dessutom alla vägar att ge stöd till flygplatser i södra Sverige. Allt för att svälta ut de regionala flygplatserna i förhoppning att dessa skulle dö sotdöden. Då fick vi stötta upp från kommuner och regionen med extra stöd.

Nu blåser det dock äntligen nya och friska vindar för svenskt flyg. Regeringen har varit mycket tydliga med att flygskam är en onödig och orimlig företeelse. Sanningen är att elflyg, vätgas och andra fossilfria drivmedel håller på att skapa framtidens gröna flyg. Den här tekniska utvecklingen ska vi stötta med en långsiktigt hållbar flygpolitik.

Nyligen presenterade Peter Norman sin oberoende, statliga utredning. Den innehåller förslag om satsningar på flyget, på fossilfrihet, beredskapsflyg, mer privata pengar i form av att utreda ett delvis privatiserat Swedavia och ett större statligt ansvar för hela vår svenska flyginfrastruktur. Utredaren konstaterar att företag, försvar och sjukvård alla är beroende av fungerande flyginfrastruktur. Han lyfter också elflyg och framtidens fossilfria flyg. Det här är ljuv musik för alla som tror på jobb och tillväxt och för alla som förstår innebörden i att Sverige är ett glesbefolkat men samtidigt till ytan ett av Europas största länder.

Under åtta år av socialdemokratiska regeringar har människor, företag, kommuner och regioner kämpat för flygets överlevnad. Nedläggningen av Bromma lyckades riksdagen stoppa. Växjö Småland Airport föreslås bli beredskapsflygplats med sin närhet till sjukhusen i Växjö och Ljungby. Peter Normans utredning pekar ut Växjö Smaland Airport som en av två flygplatser med potentiell lönsamhet utan stöd. Flyget är en del av vår regionala pendlingsinfrastruktur. Flera företag i vår region är beroende av smidig tillgång till Stockholm.

I ljuset av forskning och sunt förnuft ser vi konturerna av en långsiktig och hållbar politik för svensk flyginfrastruktur över hela landet växa fram. Det är goda nyheter som är klimatsmarta, vettigt för säkerhet, jobb och tillväxt. Detta säkerställer grundläggande förutsättningar för att hela Sverige ska kunna leva. En politik som en gång för alla gör upp med åtta dystopiskt dystra rödgröna år av orimlig flygskam och stöttar flygets resa mot fossilfrihet.

Oliver Rosengren (M), riksdagsledamot för Kronoberg

Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande, Region Kronoberg

Pernilla Tornéus (M), oppositionsråd, Växjö kommun

Claudia Crowley Sörensson (M), oppositionsråd, Alvesta kommun

Maria Stockhaus (M), gruppledare i trafikutskottet

”I ljuset av forskning och sunt förnuft ser vi konturerna av en långsiktig och hållbar politik för svensk flyginfrastruktur över hela landet växa fram. Det är goda nyheter som är klimatsmarta, vettigt för säkerhet, jobb och tillväxt.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.