Annons

Det ska vara lika tryggt att fira Hanukkah som Advent

Tusentals judar i Sverige och miljontals runt om i världen firar nu ljushögtiden Hanukkah. Traditionen bjuder att den åttaarmade hannukiah-ljusstaken ska stå synligt, men judar vittnar om att de inte vågar ha den i fönster ut mot gatan av rädsla för skadegörelse eller hot. I år sammanföll den första dagen på Hanukkah med den första söndagen i Advent. Hur många kände oro för hot och våld riktat mot bostaden för att adventsljusstaken sattes upp i fönstret?
Debatt • Publicerad 4 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Traditionen bjuder att den åttaarmade hannukiah-ljusstaken ska stå synligt under den judiska ljushögtiden Hanukkah.
Traditionen bjuder att den åttaarmade hannukiah-ljusstaken ska stå synligt under den judiska ljushögtiden Hanukkah.Foto: TARA TODRAS-WHITEHILL

Undersökningar och brottsstatistik ger ett sammantaget läge för Sveriges judiska befolkning som hade behövt lysas upp. För några år sedan gjorde EU:s byrå för grundläggande rättigheter en undersökning där förtroendet för hur regeringen bekämpar antisemitism var lägst av alla länder. 55 procent svarar att antisemitismen ökat sedan 2014, bara fem procent svarar att den har minskat. 80 procent av de som upplevt antisemitism svarar i samma undersökning att de inte anmält, för att de anser att det inte leder till något. Nästan hälften av alla unga i undersökningen svarar att de utsatts för trakasserier det senaste året.

Lokala undersökningar visar på allvarlig förföljelse. Malmö stad undersökte nyligen antisemitismen i skolan och fick skrämmande resultat om dagliga trakasserier och hatbrott. Lärare beskrev att de undvek vissa frågeställningar för att det skulle leda till så omfattande konflikter och att barn är påverkade av antisemitiska konspirationer. Här behöver skolor ha nolltolerans i hela landet.

Annons

Hatbrotten har ökat i Sverige. Den senaste rapporten från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar en ökning med 29 procent, där antisemitiska hatbrott står för den största ökningen. Det ska ses i ljuset av det stora mörkertal som EU-undersökningen visade.

Tryggheten för den judiska befolkningen och kampen mot antisemitismen kräver offensiva åtgärder. Moderaterna har tidigare bland annat föreslagit:

• Mer resurser till trygghetsinsatser. 50 miljoner kronor mer till åtgärder som ökar tryggheten för judiska församlingar och andra trossamfund.

• Förstärk samhällsorienteringen för nyanlända. Växjö har infört en Sverigeintroduktion för nyanlända med kursplan och kunskapskrav som examineras. Det behövs i hela landet för att kraftsamla i kampen mot konspirationer mot judar.

• Utvisning vid hatbrott. Utvisning som straff för brott kräver i dag minst tolv månaders fängelse. Hatbrott bör alltid utvisningsprövas, även om straffvärdet inte når upp till gränsen. Gränsen bör för övrigt sänkas.

• Inga pengar till antisemitiska organisationer. Kontroll över utbetalningar av skattepengar i bidrag behöver skärpas, så att inga pengar går till antisemitiska rörelser. Ett exempel är studieförbundet Ibn Rushd som bjudit in antisemitiska talare.

• EU-gemensamt inresestopp för hatpredikanter. En gemensam lista över våldsbejakande extremistiska hatpredikanter bör upprättas i EU och användas för att stoppa inresa.

För att ytterligare förstärka skyddet för den judiska befolkningen i Sverige föreslår jag dessutom:

• Gör synagogor till skyddsobjekt. Judiska församlingen i Stockholm lägger upp till 25 procent av intäkterna från medlemsavgifterna på säkerhetsåtgärder. I dag är det bara statliga eller kommunala fastigheter eller fastigheter med viss verksamhet, exempelvis media, som kan bli skyddsobjekt. Att låta synagogor bli skyddsobjekt innebär att staten tar ansvar och kostnader för skyddsåtgärder. Det skulle även möjliggöra visitation, skyddsvakter och att hemligstämpla byggnadsritningar.

Det ska vara lika tryggt att fira Hanukkah som Advent. Sverige ska vara ett land där judar inte hotas, hatas eller hindras från att leva sitt liv. Det ställer högre krav på politiken att ta ansvar.

Oliver Rosengren (M), riksdagskandidat

Annons
Annons
Annons
Annons