Dra nytta av bra skolor – sluta motarbeta dem
Samtidigt har den svenska skolan stora utmaningar. Runt om i landet – också här – finns det alldeles för många elever som inte når godkända betyg eller får behörighet till gymnasiet. Det leder till stora negativa konsekvenser både för eleverna och för det svenska samhället. Det måste vi göra något åt. Vi är övertygade om att det finns vägar framåt där fristående skolor och deras huvudmän i samarbete med de kommunala skolorna kan bidra med sina erfarenheter för att lösa problemen och förbättra resultaten.
Tyvärr ligger det i dag ett statligt utredningsförslag på bordet som går i rakt motsatt riktning. Populära fristående skolor med goda resultat kommer att hindras från att växa. Nya statliga myndigheter ska ta över antagningen till alla grundskolor i en kommun och placera ut eleverna med hjälp av förturer, kvotering och till sist också lottning när det finns fler sökande än platser. Att kunna gå vidare i den skola där eleven gått i förskola ska inte vara självklart. Köer får inte användas, föräldrar får inte rätt att överklaga beslut om skolplacering och det ska bli svårare att byta skola under terminen. Kommuner ska dessutom få möjlighet att sänka skolpengen till just friskolelever.
Målet är att skapa en ”allsidig social sammansättning” i varje skola. Eleverna ska blandas men ingen kan i dag svara på vad det innebär eller hur det ska gå till. Ska de till exempel kvoteras in baserat på deras föräldrars inkomst och utbildning, eller vilket land de kommer från? För oss bygger detta på en märklig människosyn där individen glöms bort och reduceras till en representant för en grupp.
Vi har svårt att se utredningsförslaget som något annat än ett sätt att motarbeta fristående skolor som våra. Vi beklagar det djupt. Långt ifrån alla elever har i dag samma möjligheter att utvecklas utifrån sin potential. Här finns en väldigt viktig uppgift för politiker som de borde ägna sin kraft åt framöver.
Vi vill gärna bidra i det arbetet och vi är helt övertygade om att våra erfarenheter skulle kunna vara till stor nytta. Låt oss därför tillsammans ta oss an den utmaningen, i stället för att staten ska försöka styra och begränsa elever och skolor med nya dyra myndigheter.
Charlotta Myhrberg, rektor Lingbygdens friskola
Jakob Sträng, rektor Virestad friskola
Malena Richardsson, rektor Växjö Montessoriskola
Henrik Lacko, rektor Växjö internationella grundskola
Pia Kareld, rektor Idekulla skola