Annons

Ekologisk mat och hus för humlor självklart i Gröna Växjö?

Vetenskapsradion i P1 redovisade den 21 april en studie från tidskriften Nature (en av de mest välrenommerade i världen). Studien bygger på 20 års observationer av insektsfaunans utveckling på 6000 platser i hela världen. Resultaten är skrämmande: Under 20-årsperioden har insekterna minskat med upp till 50 procent på flera håll. Gäller både arter och individer. Detta samstämmer väl med resultaten i mindre studier från Tyskland och andra länder.
Debatt • Publicerad 29 april 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Martin Meissner

Hur det är i Växjö vet vi inte säkert, men allt talar för att trenden är densamma.

Studiens upplägg var sådant att man kunde konstatera att klimatförändringar och monokulturer med giftanvändning och konstgödsel i jordbruket var de viktigaste orsakerna. Brist på föda (frömjöl och nektar) och exponering för dödande gifter driver alltså bin, humlor och andra insekter mot utrotning. Mycket oroande: Utan pollinerare blir det på sikt ont om mat åt människan.

Annons

Dystert! Men det går faktiskt att göra annorlunda. En viktig åtgärd vore mer ekologisk odling som gynnar biologisk mångfald.

Ekojordbruket bidrar till 30 procent fler arter kring gården och 50 procent fler humlor och bin. De bidrar i sin tur till att pollinera 30 procent av all mat vi äter.

Sverige har ett nationellt mål om att 60 procent av alla livsmedel som upphandlas inom den offentliga sektorn ska vara ekologiska till år 2030. Växjö kan och bör leva upp till det.

Det konventionella jordbruket är mer beroende av importerade insatsmedel som konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel, som inte sällan kommer från ett krigförande Ryssland.

Men de senaste åren har en missuppfattning spridits om att mer ekologiskt skulle innebära en mindre andel svenskproducerad mat. Närproducerat och ekologiskt har ställts mot varandra. Detta är kanske en orsak till många kommuner tagit bort kraven på andel ekologisk mat vid inköp till skolor, äldreomsorg med mera. I stället talar man nu mera allmänt om att man gärna vill öka andelen ekologiskt odlade produkter. Men i själva verket tycks det ske en tydlig minskning.

Vi menar att det skulle vara bättre för såväl ekonomin som den inhemska matproduktionen om fler ekologiska livsmedel köps upp inom den offentliga sektorn.

En viktig fråga till er politiker i Växjö kommun: Vilka riktlinjer har ni för köp av ekologisk mat. Tillhör ni de 83 av 290 kommuner som saknar ekomål? Finns det i så fall skäl att införa sådana?

Men det finns fler metoder för att öka den biologiska mångfalden. I liten skala är det viktig att varje trädgårdsodlare planterar växter som lockar insekter och avsätter delar av de sterila gräsmattorna till levande äng med blommande örter.

Många förskolor i länet, inte minst i Växjö, är på väg in i ett projekt som kallas Barn räddar bin. Projektet drivs av föreningen Refarm Linné och har fått ekonomiskt stöd av bland annat länsstyrelsen i Kronoberg och KRAV. Projektet går ut på att anlägga små odlingar med växter som lockar insekter och att etablera enkla ”fjärilsrestauranger med hotell för humlor och andra vildbin”. Utbildningsförvaltningen kan här göra en jätteinsats för att ännu tydligare sätta Växjö på den gröna kartan i landet – även för nästa generation.

Enkla insatser av detta slag kan göra skillnad för insekterna. Dessutom kan den naturnära pedagogiken väcka barnens nyfikenhet för enskilda arter och samtidigt ge möjlighet att se sambanden i naturen med egna ögon. Den som själv har sett har lättare att förstå. Visst finns det goda skäl för kommunen att stödja ett sådant projekt!

Annons

Christer Petersson för Naturskyddsföreningen i Växjö

Gösta Skoglund, projektledare för ”Barn räddar bin”

Annons
Annons
Annons
Annons