Annons

Ekologiska inköp ska kunna öka igen

Jag delar Carin Högstedts oro kring den ekologiska maten i Växjö kommun.
Replik • Publicerad 9 februari 2018

Dock är det så att målet i kommunens miljöprogram anger att 80 procent av de totala inköpen till de kommunala köken ska vara ekologiska och/eller närproducerade. Skillnaden mellan 2016 och 2017 är 1 procents minskning, från 53 procent till 52 procent. Det är ingen bra utveckling och det är det ekologiska som minskat och det närproducerade som ökat något. Den ekologiska maten har ökat radikalt över tid men dippat de senaste två åren.

Vår måltidsorganisation har nu börjat sätta sig, det har varit en stor förändring. Det gör att ekonomin nu pekar åt rätt håll och att vi 2018 kommer att kunna öka de ekologiska inköpen igen. Detta hänger samman med flera saker. Inte minst den nya meny som under hösten lanserats på våra skolor där vi använder mer vegetabilier och mindre kött. Nöt- och fläskköttet har minskat med tio procent på ett år. Vi utbildar våra kockar i denna nya matlagning och startar dessutom ett matsvinnsprojekt som kan spara pengar. Dessa kan läggas på ökad fortbildning och mer hållbara inköp.

Annons

Måltidsorganisationen har, om de får förståelse för den nya klimatsmarta menyn, resurser att öka de ekologiska inköpen redan nu.

Från Miljöpartiet de grönas sida är det alldeles tydligt att det mål som finns gäller och är möjligt att nå. Vi kommer att göra allt vi kan för att det ska finnas med i det nya måltidsprogram som ska tas fram under året. För oss är 80 procent ekologiskt och/eller närproducerat ett nåbart mål och vi hoppas på ännu mer mat som är både ekologisk och närproducerad, så kallad ”näreko”. Det är bra för våra invånare och våra gröna företag i regionen.

Magnus P. Wåhlin (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons