Annons

En högstadieskola i Uppvidinge – för ungdomarnas skull

Högstadiesituationen i Uppvidinge är instabil. Idag har Uppvidinge två mindre högstadieskolor och de närmaste tio åren väntas elevantalet minska.
Debatt • Publicerad 21 mars 2023
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Hossein Salmanzadeh / TT

Arbetsmiljöverket överväger förbjuda kommunen att bedriva skolverksamhet på Älghultsskolan från höstterminen i år. Åsedaskolans högstadieskola har redan renoveringsbehov, dessa kommer öka de närmaste åren. Allt fler vårdnadshavare i Lenhovda väljer hellre en högstadieskola i Växjö, än Älghult, åt sina ungdomar. Vi Moderater vill öka möjligheten för alla ungdomar att bli behöriga att söka sig till ett gymnasieprogram. Därför vill vi satsa på EN kommunal 7-9 skola i Uppvidinge!

Vi Moderater tänker hålla vårt vallöfte att utbildningen ska hålla hög kvalité vilket också kräver utbildade lärare. Och vi vill att vårdnadshavare till skolelever i hela kommunen ska få möjlighet att svara på vart högstadiet bör ligga genom en enkät.

Annons

Placeringen av högstadieskolan kommer en gång för alla även svara på frågan VAR nybyggnationen av den kommunala särskolan ska ligga; det vill säga helt i anslutning till en F-9 skola! Elevhälsan, modersmålsundervisningen, vikariaten, studie- och yrkesvägledningen samt ökade öppettider i skolan kan med vårt förslag bättre samordnas. När man delar på gemensamma ytor kan matsal, kök, specialsalar, personalutrymmen, leveranser av livsmedel och skolmaterial bli betydligt mer effektiva; detta utifrån både ekonomiska skäl, även ur ett klimat- och miljöhänseende! Det kan även underlätta för kulturskolans verksamheter för 13- till 16-åringar samt ökad tillgänglighet i skolbiblioteket på orten.

Skollagen är tydlig: Skolan ska vara likvärdig. Alla elever har rätt till en utbildning av hög kvalitet. Dessutom måste skolan arbeta för att kompensera elevers olika bakgrund och förutsättningar. Då lärarbristen är stor i Sverige och det beräknas saknas 12 000 behöriga lärare och förskollärare till år 2035 måste Uppvidinge kommun bli en ännu bättre arbetsgivare! Kommunen måste både lyckas behålla befintlig personal och samtidigt konkurrera med andra arbetsgivare. En instabil skolstruktur är inte gynnsam för Uppvidinge kommun som arbetsgivare.

Personalen på våra skolor gör dagligen fantastiska insatser för eleverna! Utöver den “vanliga” undervisningen löser de elevers behov av särskilt stöd, extra anpassningar, och olika former av undervisningsgrupper. Vi vill utöka elevernas möjligheter att lyckas i skolan och för det behövs fler utbildade lärare. Vi är övertygade om att lärarna i en större personalgrupp ökar chanserna till kollegialt lärande, ökad måluppfyllelse hos eleverna samt ökad trygghet och trivsel.

Tonårstiden är en frigörande tid och något vi Moderater värnar om! Ungdomars vänner blir allt viktigare under tonårstiden, kanske till och med viktigare än familjen, och gör att man söker nya, andra och fler kompisar, större sammanhang och testar nya fritidsaktiviteter. Man formar sig som individ. Förutsättningarna för detta ökar på EN större skola. Vi vill även skapa fler möjligheter för ökad sammanhållning där nya vänskapsband kan knytas i hela vår kommun. Vårt förslag är att kommunen organiserar EN större fritidsgårdsverksamhet med både fritids- och föreningsaktiviteter.

Det står här klart att Uppvidinge kan lösa den instabila situation för högstadieskolorna och det utan att ens rada upp de ekonomiska vinsterna som även de är entydiga: kommunen ska erbjuda utbildning i EN högstadieskola.

Följande förslag är helt avgörande för våra ungdomars framtid:

• Samordna utbildningen för våra högstadieelever i EN skola.

• Gör en enkät för vårdnadshavare till elever i Uppvidinge från åk F – 8 om önskad skolgång åk-7-9 läsåret 23/24 och fortsättningsvis.

• Organisera EN större fritidsgård i anslutning till högstadieskolan.

• Samordna elevhälsan, modersmålsundervisningen samt studie- och yrkesvägledningen till högstadieskolan.

Annons

• Ta beslut om att bygga särskolan i direkt anslutning till högstadieskolan.

Jessica Rask, Uppvidingemoderaternas gruppledare

Sara Lif Andersson, Uppvidingemoderaternas ledamot i Barn- och utbildningsnämnden

”Vi Moderater vill öka möjligheten för alla ungdomar att bli behöriga att söka sig till ett gymnasieprogram. Därför vill vi satsa på EN kommunal 7-9 skola i Uppvidinge!”
Annons
Annons
Annons
Annons