Annons

En jämlik skola har högsta prioritet

Debattartikel av Maria Garmer och Björn Kleinhenz (V).
Publicerad 13 augusti 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lena Gunnarsson, Sm책landsposten

Förbundsordförande i Sveriges Skoledarförbund och förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund skriver i Smålandsposten den 14 juli att den svenska skolan har blivit allt mer uppdelad. Skolorna har olika bra förutsättningar att leva upp till en likvärdig skola. Det är en dyster läsning, men tyvärr inte överraskande. Rapporten ”En alltmer uppdelad skola” bekräftar vad många lärare och skolpersonal påpekat under lång tid. Några av Växjö kommuns kommunala skolor har betydligt tuffare förutsättningar än andra, det handlar om de skolor som är socioekonomiskt utsatta. Några av dem ligger utanför Växjö, där den närmsta skolan ofta är ett självklart val, på grund av närhet och vänner och för att skolskjuts endast beviljas dit.

För Vänsterpartiet är en jämlik skola alltid högsta prioritet, vi har i våra senaste budgetförslag tillsammans med Socialdemokraterna föreslagit kraftigt ökade anslag till skola och utbildning. Utöver ökade resurser har Vänsterpartiet senaste året lagt ett antal förslag med syftet att skyndsamt minska klyftorna och skapa jämlika skolor.

Annons

Flera av de förslag som vi lyft är i linje med vad som framkommit i den tidigare nämnda rapporten. Nu senast om att erbjuda tvålärarsystem på de socioekonomiskt utsatta skolorna. För att vända den negativa trenden behövs kraftfulla insatser till skolor med stora behov. Ska det bli verkligheten behövs både resurser och handlingskraft, snabba insatser för att förbättra arbetsmiljön och för att säkerställa en fullgod undervisning för alla elever, oavsett behov eller bostadsort. Situationen i skolan behöver förändras nu, med både kort- och långsiktiga insatser. Då behöver politiken lyssna på professionen. Snart är det dags för den första dagen i skolan för många förväntansfulla barn, då påbörjas den utbildning som ska bära dem genom livet. De har rätt till en jämlik skola i dag, vi har inte råd att vänta.

Maria Garmer (V), ledamot kommunstyrelsen

Björn Kleinhenz (V), ledamot utbildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons