Annons

En ny (S)kattehöjargeneration tar ton inför S-kongressen

I en artikel i Smålandsposten den 3/11 tar SSU-ombudet Tajma Sisic, Växjö tillsammans med SSU-kollegor strid för klimat och kamp mot klassklyftor. Det ska man göra genom att bland annat höja diverse klassklyftsminskande kapitalskatter samt förstärka sjukförsäkringen och höja pensionerna. Enligt artikeln skulle dessa åtgärder främja både klasskampen och klimatet.
Replik • Publicerad 8 november 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraternas kongress i Göteborg förra veckan.
Socialdemokraternas kongress i Göteborg förra veckan.Foto: Adam Ihse

Jag kan konstatera att den unga generationen kommer att bevara och utveckla socialdemokratins sekellånga skattehöjarambitioner. Senast dessa ambitioner nådde zenit flyttade flera företag och företagare sina livsverk till utlandet.

Visst behövs det ökade resurser till välfärden, skolan och omsorgen samt till klimatomställningen. Om detta är säkert de flesta överens. Som moderat vill jag att skatteintäkterna ökar genom att fler går till jobbet och betalar skatt samt att fler lämnar sitt bidragsberoende. Då ökar skatteintäkterna utan ökade skatter.

Annons

En omställning till ett koldioxidneutralt samhälle kommer att kräva stora investeringar i nya fossilfria processer, nya energikällor och ny överföringskapacitet. Resurserna till detta skapas i företagen. Då behövs en snabbare tillståndsprövning och en långsiktighet i statens miljö- och tillståndspolitik. Skattesystemet bör dessutom utformas så att det främjar företagsamhet och premierar de som arbetar och de som har arbetat.

Den nuvarande socialdemokratiska regeringen har misslyckats. Arbetslösheten och utanförskapet har ökat. Regeringen har dessutom visat sig oförmögen att fatta beslut inom klimatområdet. Den nya generationen verkar vilja fortsätta med förslag som inte heller de löser samhällets problem.

Sverige behöver en moderatledd regering för en målinriktad och hoppfull framtid för hela Sverige.

Björn Svensson (M), ledamot Växjö kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons