GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En tryggare och mer begriplig sjukförsäkring

Coronapandemin har lärt oss mycket om oss själva och vårt samhälle. Om gemenskap, solidaritet och inte minst om vad som behövs för att stärka samhället ytterligare. Pandemin satte ljuset på behoven inom välfärden och i våra trygghetssystem. Det blev uppenbart för fler att sjukförsäkringen inte gav det stöd som är den är tänkt att ge.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Regeringen har förtydligat till Försäkringskassan att sjukpenningtalet inte ska minskas genom utförsäkringar.
Regeringen har förtydligat till Försäkringskassan att sjukpenningtalet inte ska minskas genom utförsäkringar.Foto: Jessica Gow/TT

Många upprördes över hur vårdpersonal och andra som stått i frontlinjen och blivit svårt sjuka i covid kastades ut ur sjukförsäkringen redan efter ett halvårs sjukskrivning. Hur de var hänvisade till att söka jobb som inte existerade. Det är något vi länge velat åtgärda, men coronan och dess konsekvenser gjorde att fler politiska partier insåg problemet och äntligen var det möjligt att driva igenom förändringar för att öka tryggheten.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har under året genomfört flera viktiga steg för en tryggare och mer begriplig sjukförsäkring. Fler får behålla sin sjukpenning efter 180 dagars sjukskrivning och Försäkringskassan ska inte längre kunna hänvisa människor till jobb som inte finns. Regeringen har förtydligat till Försäkringskassan att sjukpenningtalet inte ska minskas genom utförsäkringar.

I regeringens budgetförslag för nästa år finns ytterligare förslag på hur skyddet för den som är långvarigt sjuk kan stärkas. Den som drabbas av sjukdom och har behov av en längre tids rehabilitering ska ha möjlighet att kunna slutföra den. Därför föreslår regeringen att en person ska kunna få sjukpenning även efter dag 365 om det är tydligt att personen kan återgå till sitt arbete innan 550 dagar i sjukskrivningen.

Den som blir sjuk ska inte bli fattig. Därför föreslår regeringen också en höjning av taket för sjukpenningen. Det innebär att de 143 000 kvinnor och 103 000 män som berörs av det höjda taket kommer få en höjd sjukpenning med i snitt 9 200 kronor per år. Det ger många familjer en tryggare vardag även om livet tar en oväntad vändning.

Målet är tydligt, alla som kan jobba ska jobba. Den som blir sjuk ska ha stöd att komma tillbaka i arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar. När du är som svagast ska samhället vara som starkast.

Robert Olesen (S), partidistriktsordförande för Socialdemokraterna i Kronoberg

Jenny Sjöström, ordförande Kommunal Hälso-Sjukvård och Trafik i Kronoberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.