En vuxenutbildning som ger alla lika förutsättningar
Arbetslösheten stiger och Växjöbor som redan före coronakrisen hade svårt att ta sig in på arbetsmarknaden riskerar att bli fast i långvarigt utanförskap. För att fler ska rustas för jobb behövs utbildning. Reformen Växjölöftet Vuxenutbildning har gjort utbildning till den främsta arbetsmarknadsåtgärden i vår verktygslåda: antalet som går en yrkesutbildning har mer än dubblerats, SFI-undervisning ges på yrkesprogrammen och andelen som går direkt till jobb är cirka 95 procent.
I Växjö kan den som antas till vuxenutbildning välja mellan utbildningsanordnare som uppfyller högt ställda kvalitetskrav. Anordnarna får enbart betalt när den studerande tar sig igenom utbildningen, inte för närvaro eller timmar. Den resultatbaserade ersättningen gör att vi får mer kunskap för varje skattekrona. Vuxnas lärande, kommunens egen regi, har varit en av cirka 20 utbildningsanordnare. Villkoren behöver vara lika för alla, men den egna regin har hela tiden haft underskott trots en rad beslut och egen omställning.
Växjö kommun är huvudman för all vuxenutbildning, oavsett utförare. Det innebär bland annat ansvar för att alla studerande med särskilda behov får tillräckligt och rätt stöd. Att låta kommunen fokusera på huvudmannaskapet minskar dels kostnaderna, dels skapar det möjligheter för bättre lokalanvändning som på sikt kan frigöra resurser. Alternativet är att höja budgeten för vuxenutbildningen med 7,5 miljoner kronor utan att få mer för pengarna. Sammantaget är skillnaden mellan alternativen cirka tio miljoner skattekronor. Den sänkta kostnaden kan satsas för kvalitet och mot arbetslöshet.
Vuxenutbildningen är flexibel. Många läser vid sidan av arbete eller andra insatser. Under pandemin har distansundervisning visat sig fungera för flera, men också vara svårt för somliga. När Vuxnas lärande avvecklas som anordnare införs därför en på plats-garanti, så att ingen studerande som har behov av klassrumsbaserad undervisning och i dag kan vända sig till Vuxnas lärande ska bli utan den möjligheten. Ansvaret för garantin ligger hos kommunen och om det saknas fristående utförare finansieras det utanför auktorisationen. I dagsläget finns det andra anordnare som erbjuder på plats-undervisning för samtliga kurser som ges av Vuxnas lärande.
Sammanfattningsvis:
• Vuxnas lärande fasas ut som utbildningsanordnare. Det ger inga luckor i kursutbudet och frigör resurser.
• Kommunen fokuserar helt på huvudmannaskapet, exempelvis uppföljning av anordnare, kvalitetsutveckling och specialpedagogiskt stöd.
• Studerande som behöver klassrumsbaserad undervisning får en kommunal på plats-garanti.
• Tillgången på kompetens i svenska som andraspråk för jobb- och integrationsinsatser säkras i kommunen och insatserna kan utvecklas ytterligare.
Vuxenutbildningen är en nyckel för att sänka arbetslösheten och säkra kompetensförsörjningen. Alla som kan ta sig ur utanförskap till arbetsgemenskap genom utbildning ska kunna göra det i Växjö kommun. Våra förändringar stärker de studerande, tydliggör kommunens roll och frigör resurser att investera för att möta arbetslöshet.
Oliver Rosengren (M), kommunalråd och ordförande i nämnden för arbete och välfärd
Ricardo Chavez (KD), vice ordförande i nämnden för arbete och välfärd
Tomas Johansson (C), ledamot i nämnden för arbete och välfärd
Mats Wahlsten (L), ledamot i nämnden för arbete och välfärd
Marita Bengtsson (MP), ledamot i nämnden för arbete och välfärd