Annons

Fängelserna är fulla på grund av mer resurser till polisen

Slutreplik: S svarar på SD:s replik ”Socialdemokraterna saknar vilja och kunskap att knäcka de kriminella gängen” i Smålandsposten den 22 januari.
Replik • Publicerad 1 februari 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Socialdemokraterna höjer anslagen till kriminalvården.
Socialdemokraterna höjer anslagen till kriminalvården.Foto: Johan Nilsson/TT

Christer Svensson verkar inte bli nöjd oavsett vilka åtgärder som vidtas. Straffskärpningarna är inte tillräckliga och fängelserna är ändå fulla. Ack och ve...

Varför är fängelserna fulla? Jo, det beror ju på att vi gett polisen mer resurser så att de har kunnat jaga skurkar som aldrig förr och kunnat frihetsberöva fler personer. Det har också medfört att vi höjer anslagen till kriminalvården. Utbyggnationen av Kriminalvården pågår för fullt. Redan under 2021 togs flera hundra nya platser i bruk.

Annons

Vi har i tidigare replik till SD svarat att Tullens befogenheter stärkts bland annat vid misstanke om utförsel av stöldgods. Tullen behöver till exempel inte längre invänta polis för att inleda förhör.

Vad gäller Svenssons åsikt att kommunerna borde få egna poliser så rimmar det ganska illa med SD:s vana att i sina budgetförslag kraftigt dra ner på anslagen till kommunerna.

Monica Haider (S), riksdagsledamot

ClasGöran Carlsson (S), riksdagsledamot

Robert Olesen (S), partidistriktsordförande Socialdemokraterna Kronoberg

Annons
Annons
Annons
Annons