GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Felaktigt påstående om infraljud från vindkraftverk

I en replikmin faktakorrigering angående infraljud från vindkraftverk sammanblandar Lennart Adell Kind (Smålandsposten den 8/1) vad jag velat korrigera.
Replik • Publicerad 11 januari 2021
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är alltså Lennarts påstående om att “Infraljuden avtar så snabbt med avståndet så att de bara existerar omedelbart omkring själva turbinen” som per definition är felaktigt.

Lennart efterfrågar vidare källor som stöd för mitt påstående. På statliga Folkhälsomyndighetens hemsida om ljud och buller kan man läsa följande om infraljud:

"Med infraljud menas ljud i frekvensområdet under 20 Hz. Våglängden varierar mellan 17 m (20 Hz) och 340 m (1 Hz). På grund av den långa våglängden är det i regel svårt att dämpa utbredningen.”

Naturlagarna har inte ändrats på tio år men det har storleken på vindkraftverken. De är avsevärt större.

Ingenjören

Debatten om vindkraftverken fortsätter.
Debatten om vindkraftverken fortsätter.Foto: PETTER ARVIDSON
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.