Annons

Finansanställda i Kronobergs län trakasseras och hotas

Du har nog själv blivit irriterad på det någon gång. Du vill snabbt betala räkningarna, och när du loggar in i banken kommer ett frågeformulär som tar tid och kryper in i privatlivet. Men du svarar på frågorna, för du vet att banken är skyldig att kartlägga sina kunder för att motverka penningtvätt.
Debatt • Publicerad 1 december 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulrika Boëthius, förbundsordförande för Finansförbundet.
Ulrika Boëthius, förbundsordförande för Finansförbundet.Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Vissa kunder blir däremot så irriterade att det eskalerar till hot och våld mot personalen som ställer de frågor som lagen kräver. ”Utanför banken tar kunden tag i mig och trycker mig mot dörren och skriker en massa otrevliga ord och hotelser i mitt ansikte,” vittnar en anställd i en ny rapport från Finansförbundet som för första gången visar omfattningen av problemet.

Nästan hälften av de som intervjuats har utsatts för grova trakasserier. Var tionde har blivit hotad. Två procent har utsatts för våld. Anställda i Kronobergs län upplever problemen i samma omfattning. De flesta händelser uppstår vid kontroller mot penningtvätt. Värst är det på växlingskontoren, där det är dubbelt så vanligt med trakasserier, hot och våld.

Annons

Varje slag är ett trauma för den som blir utsatt. Varje hot sätter spår. ”Jag sover mycket sämre sedan det hände”, säger en person i rapporten. Värst är det på mindre orter, där man inte är lika anonym som i en storstad. Några av de drabbade uppger att de på grund av hatet och hoten överväger att lämna branschen. Den goda nyheten är dock att en majoritet av de finansanställda än så länge känner sig trygga på sina arbetsplatser. Men flera brister måste rättas till för att alla ska känna samma trygghet. Vi har därför fem rekommendationer till arbetsgivarna och politikerna.

• Anmäl. I dag leder inte ens var fjärde händelse med hot och våld till en polisanmälan. Vi vill att hot och våld regelmässigt anmäls till Polisen och Arbetsmiljöverket.

• Följ upp. Den som utsatts behöver stöd från sin chef för att slippa hantera situationen ensam.

• Ge chefer stöd. Arbetsgivaren behöver ge chefer rätt förutsättningar för att hantera trakasserier, hot och våld.

• Samarbeta med facket. På arbetsplatser där det finns en lokal fackklubb upplever de anställda att arbetsmiljön är bättre. Det visar tidigare undersökningar som Finansförbundet genomfört. Samarbete mellan fack och arbetsgivare ger ett ökat fokus på rutiner och säkerhet.

• Stärk det straffrättsliga skyddet mot hot och våld. Lagstiftningen bör skärpas när det gäller tjänstemän som trakasseras, hotas eller utsätts för våld.

Ulrika Boëthius, ordförande för Finansförbundet

Annons
Annons
Annons
Annons