GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Föräldraförsäkringen ska vara fri från politisk klåfingrighet

Det råder i Sverige ingen brist på personer och politiska partier som vill gå in och styra och ställa i det allra mest privata – hur du och din familj väljer att leva era liv.
Jon Malmqvist (KD) skriver om föräldraförsäkringen.
Jon Malmqvist (KD) skriver om föräldraförsäkringen.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det bästa lackmustestet för detta är hur man ställer sig till kvoterad föräldraförsäkring. En stor majoritet av Riksdagens partier går emot en stor majoritet av Sveriges väljare och tar med jämna mellanrum tydliga steg mot det mer eller mindre uttalade målet att alla familjer ska hantera föräldraförsäkringen på exakt samma sätt – hälften var i alla lägen.

Detta fungerar säkert bra i vissa familjer men Kristdemokraterna, som har en förståelse för att alla familjer är olika och att människor prioriterar olika, ser inte detta som en önskvärd utveckling. För oss är det helt självklart att föräldraförsäkringen ska vara fri från politisk klåfingrighet och att föräldrarna själva ska få styra över hur de väljer att ta ut sin föräldraledighet.

För en tid sedan kom Jämställdhetsmyndigheten med sin årliga rapport där man konstaterade att för få föräldrar delar lika på föräldraledigheten och alltså går emot myndighetens politiskt utstakade viljeinriktning. Det framgår också att grupper som de menar ligger efter i utvecklingen kan förvänta sig att ”insatser” kommer att riktas mot dem för att de ska rätta in sig i ledet.

Om du inte vill att ”insatser” ska riktas mot dig för att du ska foga dig och göra som Jämställdhetsmyndigheten vill och om du tycker att det är en självklarhet att föräldraförsäkringen är en fråga som endast berör dig och din partner finns det ett givet val i september 2022. Det valet är Kristdemokraterna.

Jon Malmqvist, ordförande Kristdemokraterna Kronoberg

"För oss är det helt självklart att föräldraförsäkringen ska vara fri från politisk klåfingrighet och att föräldrarna själva ska få styra över hur de väljer att ta ut sin föräldraledighet."

Läs mer