unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Förändring för omsorg med bättre kvalitet

På Matthias Sjöbergs uttalande i Smålandsposten den 22 juli, angående Solgården, lät det som Vänsterpartiet med Matthias i spetsen är helt oförstående när det gäller de politiska beslut som är tagna.
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Då Matthias Sjöberg är ledamot i socialnämnden har han varit med i processen om socialnämndens strukturförändring av äldreomsorgen.

Vänsterpartiet har hela mandatperioden varit med på de gruppmöten som funnits innan nämndssammanträden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Vänsterpartiet har deltagit i de budgetgruppmöten som socialnämnden har haft innan beslut i socialnämnden.

Vänsterpartiet har varit med och enhälligt beslutat om strukturförändringar inom äldreomsorgen.

Detta innebär att vi har beslutat att ha två kommunala särskilda boenden Olofsgården i Åseda och Lingården i Lenhovda. Storgården i Älghult görs om till ett gemensamt demensboende för hela kommunen och Solgården i Norrhult byggs om till ett trygghetsboende. Därutöver finns ett privat särskilt boende Smedsgård i Alstermo.

Strukturförändringen är helt baserad på att ge våra äldre på särskilda boenden och demensboende en bättre kvalitet på sin omsorg.

Detta var det beslut som socialnämnden överlämnade till kommunstyrelsen.

Arbetet med strukturförändringen har pågått i över 1,5 år och har diskuterats och informerats i de olika led som berörs av förändringen.

I samband med förändringen har nämnden lyft till kommunstyrelsen att vi ser som nödvändigt att få till stånd en ringlinje med trafik inom kommunen så att det skall bli lättare för anhöriga och andra att transportera sig mellan kommunens olika orter.

Efter samråd med kommunstyrelsens ordförande fick förvaltningen besked om att fortsätta strukturomvandlingen av äldreomsorgen.

Det gick ut en skrivelse från förvaltningen till de som bor på Solgården om att socialnämnden har för avsikt att stänga ner Solgården som särskilt boende och istället omvandla anläggningen till trygghetsboende och bad de boende skicka in förslag på vilket annat boende kunde tänka sig att bo istället.

Innan skrivelsen gick ut så blev inte politikerna informerade om innehållet. Det är förvaltningens sak att ombesörja olika skrivningar och utskick men eftersom det i detta fall var en så känslig fråga så borde skrivelsen diskuterats med nämndens ordförande.

Tyvärr var det en del formuleringar i skrivelsen som kunde missförstås. Det är helt riktigt att kommunstyrelsen har beslutat om genomförande av gällande strukturförändringar inom Socialförvaltningen, men ärendet har inte varit uppe i Kommunfullmäktige för beslut.

Att förvaltningen önskat att de som idag bor kvar lämnar önskemål om vilket annat boende de kan tänka sig flytta till ingår i det planeringsarbete som pågår för strukturförändringen. Det borde också framgått av skrivelsen att vi idag inte kan säga när denna förändring kommer att kunna ske.

I den inflammerade diskussionen som pågår bland invånare och vissa politiker har det helt glömts bort syftet med vårt beslut att ge våra äldre en så bra kvalitet på vård och omsorg som möjligt och enbart fokuserats på skrivelsen som har gått ut. Det är synd att skrivelsen kan misstolkas men socialnämndens enhälliga beslut kvarstår att göra en strukturförändring av äldreomsorgen.

Lars-Erik Hammarström (S), socialnämndens ordförande Uppvidinge kommun

Solgården i Uppvidinge är en het politisk fråga i Uppvidinge kommun.
Solgården i Uppvidinge är en het politisk fråga i Uppvidinge kommun.
Foto: Viktor Runsten