GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förbjud all religiös musik i det offentliga rummet

Som en replik på några av de insändare som har figurerat i Smålandsposten den senaste tiden skriver biskop Fredrik Modéus den 25 februari:
Insändare • Publicerad 14 mars 2018
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”Sett ur den positiva religionsfrihetens synvinkel är det viktigt att alla medborgare i vårt land har samma rätt att utöva sin religion.”

Riksdagskandidaten Ann Heberlein (M) skriver i Aftonbladet den 13 mars:

”Religionsfriheten innebär ju inte bara frihet att utöva sin religion, utan den innebär ju också en frihet från otillbörlig religiös påverkan i det offentliga rummet.”

Dessa två uttalanden är en bra sammanfattning av den senaste tidens alla insändare som har figurerat i framförallt Smålandsposten angående böneutrop.

Det finns bland världens religioner olika sätt att utöva kontakter med Gud. Det är mycket skillnaderna att utöva dessa som skrämmer. Att det spelas musik och ibland även psalmer i våra varuhus vid olika högtider, eller kyrkklockornas ringande, kanske inte påverkar alla lika negativt. Många har i stället erfarenhet från ljudet av bomber och kulsprutor i sitt hemland. Själv skulle jag välkomna ett förbud mot all religiös musik på alla offentliga centra, där jag inte tycker att detta passar och som oavsett religion snarare påverkar många negativt.

Detsamma gäller böneutrop. Börja istället med flera former av ekumeniska möten, där ekumenik även innefattar andra religioner än kristendomen. Vi måste först lära känna varandras leverne. Det är helt rätt av Växjös kommunalråd Anna Tenje att be imamen Ismail Abuhelal att tills vidare dra tillbaka sin begäran om tillstånd hos polisen för att göra böneutrop varje fredag.

Sivert Bergvall

Läs mer