GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förmynderi och regleringar gynnar varken studenter eller företag

I en replik som Eva-Britt Svensson (V) skrev till svar på våra förslag på nio frihetsreformer som ska förbättra studenternas vardag anklagas vi för att bara fokusera på alkohol.
Replik • Publicerad 11 maj 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Douglas Thoor (M) och Viktor Klaar (M) tycker att politiken sätter käppar i hjulet för uteliv och umgänge.
Douglas Thoor (M) och Viktor Klaar (M) tycker att politiken sätter käppar i hjulet för uteliv och umgänge.Foto: Annika Byrde

Vi kan kort konstatera att vi i Moderata studenter har gjort flera utspel angående akademins kvalitet, mänskliga rättigheter och studenters övergång till arbete. Men inför valborg, dagen då studenter firar som mest, ville vi sympatisera med de som i år fått ställa in sina planer.

Gemenskap är en av människans viktigaste behov. Våra förslag riktar sig till att ta bort politiska hinder för mer gemenskap. Förslagen möjliggör för fler vinkvällar, fotbolls-tittande, dansande, firande och parkhäng. Detta genom att ta bort onödiga regler som enbart försvårar för företag, uteliv och restauranger. Med friare företag skapas dessutom fler jobb och mer tillväxt som i sin tur ger mer pengar till skola, vård och polis. Gällande alkohol tycker vi man ska se till den forskning som är gjort på ämnet. Expertgruppen för studier på offentlig ekonomi (ESO) har utvärderat alkoholmonopolets effekter på konsumtion och funnit att det inte har några effekter.

Det är ingen hemlighet att studenter gillar att festa och ha kul. Vi tycker inte det är något konstigt eller fel. Det borde vara okontroversiellt att studenter under deras mest socialt aktiva tid i livet vill ha ett energifyllt studentliv. Frågan vi ställer oss är varför Svensson vill begränsa företag och vår frihet? Är kortare öppettider, reglering av dans och förbud viktiga för Sverige? Vill Eva-Britt Svensson då att klubbar ska stänga redan vid 23, åldersgränsen för att köpa alkohol ska höjas ytterligare och att företagen får ännu fler regler? Ett sådant tråkigt Sverige fyllt med förmynderi och regleringar gynnar ingen.

Douglas Thoor, Riksordförande Moderata Studenter

Viktor Klaar, Ordförande Moderata Studenter Växjö

”Det är ingen hemlighet att studenter gillar att festa och ha kul. Vi tycker inte det är något konstigt eller fel. Det borde vara okontroversiellt att studenter under deras mest socialt aktiva tid i livet vill ha ett energifyllt studentliv.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.