GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förstärkt primärvård förbättrar folkhälsan

Riktade hälsosamtal är som ett vaccin mot livsstilssjukdomar.
Debatt • Publicerad 11 april 2021
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Primärvården och den nära vården måste stärkas före beslut av ett nytt sjukhus i Räppe”, skriver Michael Öberg (MP), Älmhult.
”Primärvården och den nära vården måste stärkas före beslut av ett nytt sjukhus i Räppe”, skriver Michael Öberg (MP), Älmhult.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Nu kan det bli verklighet att invånarna i Kronobergs län erbjuds hälsosamtal. Redan under förra mandatperioden togs initiativet i Folkhälsoberedningen och beslutades under 2018. Efter beslutet har frågan ytterligare utretts, för att i princip komma med samma beslut igen. Under förutsättning att regionstyrelsen tar beslut.

Det innebär att Region Kronoberg påbörjar införande av riktade hälsosamtal för åldersgruppen 50-åringar för att sedan addera ytterligare åldersgrupper för största effekt på folkhälsan. Förslag på ytterligare åldersgrupper kan vara 40, 60, 70-åringar och även förstagångsföräldrar.

Flera regioner tillika landsting har under lång tid arbetat med riktade hälsosamtal. Exempelvis Region Jönköping, där Habo är ett bra exempel med lång erfarenhet. Ett annat exempel är i Region Västernorrland med Norsjömodellen. I de regionerna har utvärderingar visat sig att arbetet med riktade hälsosamtal och hälsokontroller varit framgångsrikt för befolkningen och den enskilde.

Allra bäst har det varit för personer som är socioekonomiskt mest utsatta.

Redan i dag jobbar länets vårdcentraler med förebyggande insatser för patienter. Nu kommer varje vårdcentral kunna ges i uppdrag att arbeta med riktade hälsosamtal. Det handlar om en förbättrad hälsa för befolkningen i syfte att utjämna hälsoklyftor.

Det kan ses som ett vaccin mot livsstilssjukdomarna. Resultaten har visat sig att hjärt- och kärlsjukdomar kommer minimeras. Och förebygger man hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes typ 2 så förebyggs i regel även cancer, enligt resultaten från andra regioner.

Jag anser dock att det krävs en förstärkning av resurser till primärvården. Primärvården och den nära vården behöver en förbättrad personaltäthet. Kontinuiteten är betydelsefull för patienterna, vilket inte minst kräver fast vårdkontakt. Avgörande för invånarna är personkännedomen. Det handlar om att känna sin sjuksköterska eller läkare. I dag är det i regel allt för många listade per läkare. Det är allt för många vakanta tjänster, som inte är tillsatta. Det är personalen på vårdcentralerna, som gör ett suveränt jobb för kronobergarnas bästa.

Vi ser en del välkomnade initiativ från vårdcentralerna, som inspiration från Borgholmsmodellen.

Det är också primärvården, som underlättar och avlastar för sjukhusen och akutmottagningarna.

Primärvården och den nära vården måste stärkas före beslut av ett nytt sjukhus i Räppe.

Det behövs en stark primärvård för en bättre folkhälsa.

Michael Öberg (MP), Älmhult

”Redan i dag jobbar länets vårdcentraler med förebyggande insatser för patienter. Nu kommer varje vårdcentral kunna ges i uppdrag att arbeta med riktade hälsosamtal.”
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.