GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Försvara aborträtten

Aborträttens tillbakagång blev ett faktum när den lagstiftning som möjliggjorde för abort i alla USA:s delstater revs upp. Varannan delstat väntas inom kort förbjuda abort. Många chockerades över och sörjde beslutet. Det slår hårt mot alla kvinnor, men särskilt mot de kvinnor som inte har råd att resa och betala för vård och behandling i delstater som tillåter abort.
Debatt • Publicerad 12 juli 2022
Detta är en opinionstext i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Eva Ballovarre (S), ordförande för S-kvinnor Kronoberg.
Eva Ballovarre (S), ordförande för S-kvinnor Kronoberg.Foto: Jens Nielsen

Vi vet att förbud inte stoppar aborter. När aborter blir olagliga riskerar kvinnor liv och hälsa för behandlingar som borde utföras på kliniker och sjukhus.

Vi ska inte hamna där amerikanska kvinnor är i dag. Vartenda försök att försämra aborträtten i Sverige kommer att möta på rejält politiskt mothugg. Det lovar vi S-kvinnor. Vi tar därför inte aborträtten för given.

Även här i Sverige finns det politiker som förordar en strängare abortlagstiftning. Kristdemokraterna vidhåller att partiet står bakom svensk abortlagstiftning, ändå väljer de gång på gång att släppa fram uttalade abortkritiker i partiet. Senast i samband med att Lennart Sacrédeus valdes in i riksdagen.

Han anser att det finns stöd i partiets grunddokument för sin abortkritiska hållning. Kanske är det samma grunddokument som Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch utgick från när hon förespråkade samvetsfrihet för personal som vägrar utföra aborter?

Kristdemokraterna fortsätter att utse välkända abortmotståndare till framträdande positioner i sitt parti. Sverigedemokraterna är inte så mycket bättre. Fram till förra året ville Sverigedemokraterna sänka abortgränsen till vecka 12.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.
Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.Foto: Jessica Gow/TT

Även i Moderaterna finns politiker som gjort sig kända som aktiva abortmotståndare. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson har till exempel tidigare arbetat för den abortkritiska organisationen Ja till livet.

Frågan måste därför riktats till den partiledare som gör anspråk på att styra landet om det blir en högerkonservativ regering. Ulf Kristersson, moderat partiledare, blir svaret skyldig: Är detta den utveckling som Kristersson vill ha? Vilka poster kan bli aktuella för abortmotståndare i en högerkonservativ regering? Kan Ulf Kristersson garantera att Sverige inte får en abortmotståndare som socialminister, biståndsminister eller jämställdhetsminister?

S-kvinnor har tagit kampen för aborträtten sedan 1933. Efter att den moderna svenska abortlagstiftningen infördes 1975 har vi tydligt försvarat denna kvinnliga frihetsreform. Vi fortsätter ständigt den kampen – i Sverige och internationellt med våra politiska systrar.

Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor

Eva Ballovarre, ordförande för S-kvinnor Kronoberg

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Smålandsposten och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.